Ford Focus ST Forum banner

P08AA wysoki obwód czujnika położenia pedału sprzęgła. w rozterce

46K views 83 replies 12 participants last post by  Tommysmith  
#1 ·
Hej, pierwszy raz publikuję i potrzebuję pomocy. Pracuję nad rozwiązywaniem problemów z 2016 ST mojego kumpla i wyrzuca P08AA, a czasami inne kody niskiego napięcia. On już wymienił wszystkie trzy czujniki sprzęgła, siłownik sprzęgła i odpowietrzyłem układ. Sprawdziłem uziemienia, prześledziłem całe okablowanie do czujnika, który znajduje się za skrzynką akumulatora i wszystkie trzy przewody kończą się w PCM. Sprawdziłem ciągłość wszystkich trzech i wszystkie pokazują 0,0 omów i mam spadek napięcia 0,1 V. Jak tylko podłączę PCM i wykonam test punkt po punkcie, mam napięcie na przewodzie CPP, gdy mówi, że nie powinienem go mieć, i nie mam nawet w przybliżeniu określonej rezystancji na wszystkich trzech przewodach. (2600 omów) Warsztat powiedział, że powinno być 10k lub więcej dla tego testu. Kiedy sprawdziłem napięcie odniesienia, poprosił o 4,5 do 5,5 V i dostałem dokładnie 5. Jeśli chodzi o stan PCM od strony wizualnej, jest skorodowany, przewód CPP wchodzi w miejsce z dużą ilością korozji, skrzynka, w której jest przechowywany, nie jest już uszczelniona, a wykładzina błotnika jest uszkodzona. Jestem prawie pewien, że to mój problem, ale chciałem zapytać o więcej opinii, ponieważ wszyscy moi techniczni znajomi nawet nie chcą tego dotknąć ani udzielić żadnej rady i muszę wkrótce znaleźć rozwiązanie. Ten samochód miał również kilka innych prac, a do niego właśnie włożono standardowy silnik po tym, jak był strojony i budowany z dużą turbosprężarką, i ma tu i ówdzie inne dziwactwa, które również skłaniają mnie do myślenia, że ​​strojenie mogło nigdy nie zostać całkowicie wymazane. Pytania, komentarze, czekam na nie!

#2 ·
Więc zmierzasz we właściwym kierunku.

Więc CMCPDPS (nawiasem mówiąc, dobry Boże) - lub (czujnik położenia popychacza siłownika sprzęgła) to prosty 3-przewodowy czujnik Halla.

C1690 Pin 3 to 5 VDC VREF ze złącza PCM C1381B Pin 11 w punkcie łączenia S157. Dzieli on to napięcie odniesienia z przetwornikiem ciśnienia A/C, ciśnieniem doładowania turbosprężarki i monitorem wentylacji skrzyni korbowej. Nie powinien odczytywać mniej niż 4,8 i nie więcej niż 5,5 VDC.

C1690 Pin 1 to CPP SIGRTN (PCM Ground) do PCM C1381B Pin 17.

C1690 Pin 2 to rzeczywiste wyjście czujnika z powrotem do PCM C1381B Pin 76 CPP.

Zazwyczaj, gdy mamy do czynienia z korozją na miedzi, spowoduje to spadek napięcia z powodu dodatkowej rezystancji, jednak sprawdziłeś zarówno ciągłość, jak i rezystancję.

PCM podłączony, a czujnik C1690 CPP odłączony, powinien odczytywać między sugerowanymi napięciami VREF Pin 1&3.
C1690 podłączony z powrotem z wypiętym Pin 2, przetestuj wyjście czujnika pod kątem normalnego działania Pin 1&2. Jeśli wyjście czujnika jest normalne, a napięcie jest wykrywane na przewodzie Pin 2 z PCM, to najprawdopodobniej masz uszkodzony moduł PCM.

#5 ·
Więc zmierzasz we właściwym kierunku.
Zatem CMCPDPS (nawiasem mówiąc, dobry Boże) - lub (czujnik położenia popychacza siłownika sprzęgła) to prosty 3-przewodowy czujnik Halla.

C1690 Pin 3 to 5 VDC VREF ze złącza PCM C1381B Pin 11 w punkcie łączenia S157. Dzieli to napięcie odniesienia z przetwornikiem ciśnienia A/C, ciśnieniem doładowania turbosprężarki i monitorem wentylacji skrzyni korbowej. Nie powinno odczytywać mniej niż 4,8 i nie więcej niż 5,5 VDC.

C1690 Pin 1 to CPP SIGRTN (PCM Ground) do PCM C1381B Pin 17.

C1690 Pin 2 to rzeczywiste wyjście czujnika z powrotem do PCM C1381B Pin 76 CPP.

Zazwyczaj w przypadku korozji na miedzi powoduje to spadek napięcia z powodu dodatkowej rezystancji, jednak sprawdziłeś zarówno ciągłość, jak i rezystancję.

PCM podłączony i czujnik C1690 CPP odłączony powinien odczytywać między sugerowanymi napięciami VREF Pin 1 i 3.
C1690 podłączony z powrotem z wypiętym Pin 2, przetestuj wyjście czujnika pod kątem normalnego działania Pin 1 i 2. Jeśli wyjście czujnika jest normalne, a napięcie jest wykrywane na przewodzie Pin 2 z PCM, to najprawdopodobniej masz uszkodzony moduł PCM.
View attachment 384743 View attachment 384744 View attachment 384745 View attachment 384746

J
Tak, miałem 5 woltów na 1 i 3, pin drugi ma około 0,07 woltów, co zgodnie z instrukcją wskazuje na zwarcie, kolejnym powodem, dla którego zawężam to do pcm, jest to, że faktycznie zrobiłem nakładkę pinu 2 do pcm i nie zmieniłem absolutnie nic, normalnie jeśli w takim systemie występuje zwarcie i nakładka przynajmniej zaczyna porządkować sprawy. Interesujące jest to, że pin trzeci dzieli połączenie z wyjściem turbosprężarki, ponieważ on również twierdził, że jego wskaźnik doładowania był wszędzie, nie widziałem niczego nie tak, ale może być sporadyczny

#3 ·
Mam dokładnie ten sam problem, wymieniłem czujniki CPP, ale są 2, a inny użytkownik miał ten sam problem i skończyło się na tym, że wymienił je po raz trzeci, aby uzyskać dobry czujnik. Jeszcze nie wymieniłem górnego czujnika, to udręka, ale wymieniłem zespół pedału pompy hamulcowej, kiedy założyłem nowe sprzęgło. Możesz to przetestować, odczytując wskazania przełącznika CPP, które powinny wynosić 50-100 i 0-50, coś w tym stylu, moje to albo 66,7, albo 100%. Zgaduję, że tempomat też się nie włączy jako środek bezpieczeństwa?

• Like
Reactions: StanE
#4 ·
Mam dokładnie ten sam problem, wymieniłem czujniki CPP, ale są 2 i inny członek miał ten sam problem i skończyło się na tym, że wymienił je po raz trzeci, aby uzyskać dobrze działający czujnik.
Jeszcze nie wymieniłem czujnika po górnej stronie, to koszmar, ale wymieniłem zespół pedału pompy hamulcowej, kiedy założyłem nowe sprzęgło.
Możesz to przetestować, odczytując odczyty przełącznika CPP, które powinny wynosić 50-100 i 0-50, coś w tym stylu, mój to albo 66,7, albo 100%.
Zgaduję, że tempomat również się nie włączy jako środek bezpieczeństwa?
Mam dokładnie ten sam problem, wymieniłem czujniki CPP, ale są 2 i inny członek miał ten sam problem i skończyło się na tym, że wymienił je po raz trzeci, aby uzyskać dobrze działający czujnik.
Jeszcze nie wymieniłem czujnika po górnej stronie, to koszmar, ale wymieniłem zespół pedału pompy hamulcowej, kiedy założyłem nowe sprzęgło.
Możesz to przetestować, odczytując odczyty przełącznika CPP, które powinny wynosić 50-100 i 0-50, coś w tym stylu, mój to albo 66,7, albo 100%.
Zgaduję, że tempomat również się nie włączy jako środek bezpieczeństwa?
Dokładnie to samo, 66 procent na górze i 97 procent na dole, a tempomat nie działa.

#7 ·
Tak, to samo zamieniło samochód w oldschoolowego jaguara, Trzymaj hamulec i sprzęgło i przytrzymaj przycisk startu, aż się uruchomi lol
Nie przeszkadza mi to, ale rzecz w tym, że mówi, naciśnij sprzęgło i hamulec, ale nie muszę naciskać sprzęgła, myśli, że jest wciśnięte czy coś.
W każdym razie kupię nowe zestawy czujników i spróbuję ponownie. Jeśli nie, zgaduję, że to problem z PCM.
Ile kosztuje programowanie PCM i używany PCM? jakiś pomysł?

#8 ·
Tak, to samo, zamieniło samochód w oldschoolowego jaguara, Przytrzymaj hamulec i sprzęgło i przytrzymaj przycisk startu, aż się uruchomi lol
Nie przeszkadza mi to, ale rzecz w tym, że mówi, naciśnij sprzęgło i hamulec, ale nie muszę naciskać sprzęgła, myśli, że jest wciśnięte czy coś.

W każdym razie kupię nowe zestawy czujników i spróbuję ponownie. Jeśli nie, to zgaduję, że to problem z PCM.
Ile kosztuje programowanie PCM i używany PCM? jakiś pomysł?
Zamierzam zgadnąć, że około 500 lub więcej za pcm, nie jestem pewien co do programowania

#11 ·
Tak, musisz odłączyć AP i zaktualizować jego oprogramowanie układowe przed zainstalowaniem go na nowym PCM. Prawdopodobnie będziesz musiał poinformować również swojego tunera.

• Like
Reactions: W4R
#18 ·
#27 ·
#29 ·
Czekaj, gdzie znajduje się ten czujnik? Czy jest w komorze silnika?
Tak, to czujnik, który próbowałem ustalić, czy on ma. Najwyraźniej ma 2 przełączniki pedałów i czujnik pompy sprzęgła. To jest coś z 15 plus. Prefacelift ma tylko czujniki pedałów.

Jest dosłownie przymocowany do pompy sprzęgła w komorze silnika.

To powoduje jego problemy, lol.

#34 ·
Ciekawostka!!! Nie można kupić tego czujnika osobno!!! Udało mi się go zepsuć podczas próby instalacji, szukałem wszędzie i nigdzie nie znalazłem.. zadzwoniłem do dealera Forda i powiedzieli, że nie ma numeru części dla tego czujnika, więc będę musiał kupić nowy cylinder główny, który ma już ten czujnik!!!! Trochę 🐮 💩

#35 ·
Ciekawostka!!! Nie można kupić tego czujnika osobno!!! Udało mi się to zepsuć podczas próby instalacji, szukałem wszędzie i nigdzie nie znalazłem.. zadzwoniłem do dealera Forda i powiedzieli, że nie ma numeru części dla tego czujnika, więc będę musiał kupić nowy cylinder główny, który ma już czujnik!!!! jakieś 🐮 💩
View attachment 387389
Sprawdź na złomowiskach/demontażowniach używaną część.

#40 ·
Więc oba moje przełączniki sprzęgła, które są w środku, są zupełnie nowe, odłączyłem ten czujnik z komory silnika za skrzynką akumulatora, żeby zobaczyć, czy pozycja pedału sprzęgła wróci do 0% i jak pokazuje zdjęcie, wróciła, co oznacza, że to jest zły czujnik, po prostu nie mam wystarczająco dużo pieniędzy i czasu, żeby kupić pompę sprzęgła z czujnikiem, wierzę, że to powinno rozwiązać problem wszystkich (nie wierz mi na słowo).

#41 · (Edited)
Więc oba moje przełączniki sprzęgła, które są w środku, są fabrycznie nowe, odłączyłem ten czujnik z komory silnika za skrzynką akumulatora, żeby zobaczyć, czy pozycja pedału sprzęgła wróci do 0% i jak pokazuje zdjęcie, tak się stało, co oznacza, że to zły czujnik, po prostu nie mam wystarczająco pieniędzy i czasu, żeby kupić pompę sprzęgła z czujnikiem, wierzę, że to powinno rozwiązać problem wszystkich (nie wierz mi na słowo)
Pozwólcie, że złożę zamówienie na pedał sprzęgła RS, który jest dostarczany z tym czujnikiem, dam znać, kiedy zostanie zainstalowany.

Ok, potrzebuję tu pomocy,
To jest dla ST 2013-2018, mają pełny zestaw sprzęgła dla ST. i to jest numer części
i z nich ostatni jest dla naszego samochodu.
388827

Który jest tą częścią
388826

Teraz dla RS mają to, czego technicznie potrzebuję.
388828

Oto część, która mam nadzieję, że jest dostarczana z czujnikiem.
388829

#43 ·
BUMP, szukam informacji na temat mojego powyższego postu.
Jest dostarczany z czujnikiem. Zainstalowałem RS master w ST mojego kumpla z 13 roku.

#54 ·
Zapomniałem wspomnieć @StanE, że musiałbyś również ponownie wymienić siłowniki sprzęgła, więc musiałbyś zdemontować zespół pedałów, co postawiłoby cię w tej samej sytuacji, w której się znajdujesz.

Będziesz musiał zlecić tę pracę na zewnątrz. Podłącz to badziewie prawidłowo i sprawdź również drugi czujnik.

#60 ·
Czy ktoś miał jakieś rozwiązanie tego problemu? Właśnie wymieniłem sprzęgło i cylinder główny i teraz coś się dzieje. Dzieje się dokładnie to samo, 66%, gdy pedał jest w górze, 100%, gdy jest w dół. Odłączyłem czujnik na grodzi i teraz pokazuje zero. Zastanawiam się, czy jakoś go uszkodziłem? W każdym razie, czy ktoś naprawił swój?

#61 ·
Czy ktoś rozwiązał ten problem? Właśnie wymieniłem sprzęgło i pompę sprzęgła i teraz to szwankuje. Dzieje się dokładnie to samo, 66%, gdy pedał jest w górze, 100%, gdy jest w dole. Odłączyłem czujnik na grodzi i teraz pokazuje zero. Zastanawiam się, czy jakoś go uszkodziłem? W każdym razie, czy ktoś naprawił swój?

Dzięki
Czy w ogóle czytałeś ten wątek?
Post #44 pokazuje, której części potrzebujesz i który czujnik podłączyć.

#64 ·
Tak, to jest ta część, która to naprawi, ponieważ mamy dokładnie te same objawy.
66% pozycja pedału.
To i tak kłopot, trzeba wyjąć akumulator, a także śruby z wnętrza samochodu.
Powodzenia.

#65 ·
Dzięki za potwierdzenie, że naprawiło to Twój. Mam już wyjęty akumulator/skrzynkę z samochodu, więc przynajmniej tyle. Udało mi się go odpiąć i wyjąć bez wyjmowania zespołu pedałów, więc mam nadzieję, że uda mi się zatrzasnąć nowy na miejscu. Właściwie to nawet nie widzę, jak mogłem uszkodzić stary... Chyba muszą być trochę delikatne?

#66 ·
Dzięki za potwierdzenie, że naprawiło to Twój. Mam już wyjęty akumulator/skrzynkę z samochodu, więc przynajmniej tyle. Udało mi się go odpiąć i wyjąć bez wyjmowania zespołu pedałów, więc mam nadzieję, że uda mi się zatrzasnąć nowy na miejscu. Właściwie to nawet nie wiem, jak mogłem uszkodzić swój stary... Chyba muszą być dość delikatne?
mają w środku pasek magnetyczny, który, jak sądzę, z czasem się psuje.

#67 ·
Chciałem tylko przekazać aktualizację. Wymieniłem czujnik Halla i nadal dawał ten sam kod, jednak przetestowałem go z czujnikiem podłączonym do pompy hamulcowej, z którą przyszedł, i błąd zniknął. Oznacza to, że istnieje wewnętrzna różnica w pompach hamulcowych z czujnikami i bez nich. To dziwne, ponieważ oba typy mają miejsce do podłączenia czujnika Halla. W każdym razie, chyba muszę tylko wymienić zespół tłoka i zastosować go do mechanizmu pedału. Cóż, mam nadzieję, że to komuś pomoże w przyszłości. Innymi słowy, kupując jeden dla 15+, upewnij się, że jest z czujnikiem!

#68 ·
Chciałem tylko zaktualizować informacje. Wymieniłem czujnik Halla i nadal dawał ten sam kod, jednak przetestowałem z czujnikiem podłączonym do pompy hamulcowej, z którą był dostarczony i błąd zniknął. Oznacza to, że istnieje wewnętrzna różnica w pompach hamulcowych z czujnikami i bez nich. To dziwne, ponieważ mają miejsce do podłączenia czujnika Halla w obu stylach. W każdym razie, chyba muszę tylko wymienić zespół tłoka i zastosować go do mechanizmu pedału. Cóż, mam nadzieję, że to komuś pomoże w przyszłości. Innymi słowy, kupując jeden dla 15+, upewnij się, że jest on dostarczany z czujnikiem!
Zrzut ekranu numeru części, który zamieściłem wcześniej, pokazuje pompę hamulcową dla RS, 13 i 14, która moim zdaniem nie była dostarczana z tym czujnikiem.
Możesz kupić część RS i na pewno jest ona dostarczana z czujnikiem. Jeśli kupujesz dla ST, mogą wysłać cylinder z 13 lub 14 roku
Image

#74 ·
Currently at Ford. Should be done soon. 🤷 Many people have told me calibrating sensors isn't a thing....so... we'll see. XD I'm very much hoping I won't have to redo the entire clutch pedal.
Daj nam znać, czy im się to udało, zaoszczędziłoby to dużo pracy.

lub jak zwykle robiąc rzeczy z dupy