Ford Focus ST Forum banner
21 - 40 of 56 Posts
Zająłem się P018C. Potrzebował czujnika ciśnienia paliwa, który znajduje się na części przewodu paliwowego BU5Z-9F972-B. Kod zniknął i samochód pracuje płynniej! View attachment 394300 View attachment 394301
Jak łatwa była wymiana czujnika? Mam ten sam kod od dłuższego czasu i chcę się go pozbyć. Brak rzeczywistego CEL, ale pojawia się po zeskanowaniu.

Discussion starter · #22 · (Edited)
Jak łatwa była wymiana czujnika? Mam ten sam kod od dłuższego czasu i chcę się go pozbyć. Brak rzeczywistego CEL, ale pojawia się po zeskanowaniu.
To proste, po prostu uważaj na otwarty ogień, papierosy, źródła statyczne itp. Na wszelki wypadek miej pod ręką gaśnicę. *Zastrzeżenie... Zrób to na własne ryzyko lub zleć to dealerowi, to tylko ogólne informacje, które przekazuję z własnego doświadczenia. Profesjonalnie naprawiam samochody od 4 dekad, więc miej to na uwadze i wykonuj tę naprawę tylko wtedy, gdy czujesz się z tym komfortowo.

Czujnik znajduje się na przewodzie paliwowym w pobliżu symposera dźwięku / przegrody czołowej. Dostałem się do niego, zdejmując wlot powietrza i piankową osłonę na wtórnej pompie paliwa. Użyłem głębokiej nasadki z przegubem obrotowym i długim przedłużeniem, więc moja grzechotka znajdowała się w pobliżu środka obszaru maski nad wysokością silnika, abym miał miejsce na poluzowanie, a następnie dokręcenie czujnika. Miej pod ręką szmatkę na trochę benzyny, która będzie kapać.

Wyciągnij bezpiecznik pompy paliwa (znajduje się na bloku bezpieczników pod filcową osłoną tuż pod schowkiem - sprawdź w instrukcji lub online lokalizację bezpiecznika, mój był skierowany do wewnątrz/do góry) i pozwól samochodowi wypalić paliwo, aby zmniejszyć ciśnienie. Na czujniku znajduje się złącze, które należy odłączyć. Upewnij się, że możesz przytrzymać przewód, aby się nie wygiął. Porównaj nowy czujnik ze starym. Będzie miał inny numer, ale fizycznie powinien być taki sam, z wyjątkiem małego otworu odpowietrzającego w nowym. Dopóki opakowanie OE ma prawidłowy numer OE, wszystko jest w porządku. Zainstaluj nowy czujnik i dokręć go tuż za mocno, nie musi być mocno dokręcony, spróbuj zapamiętać, jak czuł się stary, gdy go odkręcałeś. Prawdopodobnie istnieje specyfikacja momentu obrotowego, ale nie wiem jaka.

Podłącz ponownie czujnik, zainstaluj ponownie wlot powietrza, zainstaluj ponownie bezpiecznik, uruchom samochód na krótko, a następnie wyłącz i dwukrotnie sprawdź swoją pracę, aby upewnić się, że po instalacji nie ma wycieków. Jeśli masz pewność, że nie ma wycieków, uruchom go ponownie i pozwól mu pracować przez minutę lub dłużej, a następnie wyłącz i ponownie sprawdź.

Gdy masz 100% pewności, że nie ma wycieków pod ciśnieniem, sprawdź go ponownie, z tym że tym razem pozwól samochodowi pracować przez kilka minut. Sprawdź ponownie i gdy będziesz zadowolony, że nie ma wycieków, wybierz się na przejażdżkę. Mój ma teraz znacznie płynniejszy bieg jałowy i reakcję na pedał gazu z nowym czujnikiem.

To proste, po prostu uważaj na otwarty ogień, papierosy, źródła statyczne itp. Miej na wszelki wypadek gaśnicę. *Zastrzeżenie... Zrób to na własne ryzyko lub zleć to dealerowi, to tylko ogólne informacje, które podaję z czasów, kiedy sam to robiłem. Profesjonalnie naprawiam samochody od 4 dekad, więc miej to na uwadze i wykonuj tę naprawę tylko wtedy, gdy czujesz się z tym komfortowo.

Czujnik znajduje się na przewodzie paliwowym w pobliżu symposera dźwięku / przegrody czołowej. Dostałem się do niego, zdejmując wlot powietrza i piankową osłonę na wtórnej pompie paliwa. Użyłem głębokiej nasadki z przegubem obrotowym i długim przedłużeniem, więc moja grzechotka znajdowała się w pobliżu środka obszaru maski nad wysokością silnika, abym miał miejsce na poluzowanie, a następnie dokręcenie czujnika. Miej pod ręką szmatkę na trochę benzyny, która wycieknie.

Wyciągnij bezpiecznik pompy paliwa (znajdujący się na bloku bezpieczników pod filcową osłoną tuż pod schowkiem - sprawdź w instrukcji lub online lokalizację bezpiecznika, mój był skierowany w stronę wewnętrzną/górną) i pozwól samochodowi samemu się wyczerpać, aby zmniejszyć ciśnienie. Na czujniku znajduje się złącze, które należy odłączyć. Upewnij się, że możesz przytrzymać przewód, aby się nie zgiął. Porównaj nowy czujnik ze starym. Będzie miał inny numer, ale fizycznie powinien być taki sam, z wyjątkiem małego otworu odpowietrzającego w nowym. Dopóki opakowanie OE ma prawidłowy numer OE, wszystko jest w porządku. Zainstaluj nowy czujnik i dokręć go tuż za ciasno, nie musi być mocno dokręcony, spróbuj zapamiętać, jak czuł się stary, gdy go odkręcałeś. Prawdopodobnie jest specyfikacja momentu obrotowego, ale nie wiem jaka.

Podłącz ponownie czujnik, zainstaluj ponownie wlot powietrza, zainstaluj ponownie bezpiecznik, uruchom samochód na krótko, a następnie wyłącz i dwukrotnie sprawdź swoją pracę, aby upewnić się, że po instalacji nie przecieka. Kiedy masz pewność, że nie przecieka, uruchom go ponownie i pozwól mu pracować przez minutę lub dłużej, a następnie wyłącz i sprawdź ponownie.

Kiedy masz 100% pewności, że nie przecieka pod ciśnieniem, sprawdź go ponownie, ale tym razem pozwól samochodowi pracować przez kilka minut. Sprawdź ponownie i kiedy będziesz zadowolony, że nie ma wycieków, przejedź się nim. Mój ma teraz znacznie płynniejszy bieg jałowy i reakcję na pedał gazu z nowym czujnikiem.
Dziękuję za dalsze informacje i jasne wyjaśnienie!

Zająłem się P018C. Potrzebował czujnika ciśnienia paliwa, który znajduje się na części przewodu paliwowego BU5Z-9F972-B. Kod zniknął i samochód pracuje płynniej! View attachment 394300 View attachment 394301
Ja również mam ten sam kod. Gdzie znajduje się ten czujnik na przewodzie paliwowym? Jeśli to możliwe, czy mógłbyś zrobić zdjęcie, ponieważ nie jestem zbyt obeznany z mechaniką i potrzebuję wizualizacji. Dzięki

Ja też mam ten sam kod. Gdzie znajduje się ten czujnik na przewodzie paliwowym? Jeśli to możliwe, czy mógłbyś zrobić zdjęcie, ponieważ nie jestem zbyt obeznany z mechaniką i potrzebuję wizualizacji. Dzięki
Przeczytaj post 22 powyżej, jest tam dość dobry opis procedury usuwania i wymiany. Powinno pomóc w zlokalizowaniu czujnika.

Discussion starter · #27 ·
Tak, wygląda na to! Zrobiłem też kilka zdjęć, aby pomóc w lokalizacji. Jest schowany pod wtórną pompą paliwa, po stronie kierowcy (lewej), w pobliżu przegrody czołowej. Aby się do niego dostać, usunąłem pokrywę silnika, gumowy kolanko wlotu powietrza i izolator piankowy pompy paliwa. Pamiętaj, jako profesjonalista w zakresie napraw samochodowych, zdecydowanie zalecam, abyś nie próbował go wymieniać, jeśli nie jesteś bardzo mechaniczny. Jeśli spróbujesz, musisz postępować zgodnie z procedurą uwalniania ciśnienia paliwa i sprawdzić, czy po wszystkim nie ma wycieków. Użyj również dwóch rąk, jednej do mocnego trzymania przewodu paliwowego, aby się nie uszkodził, drugiej do obsługi nasadki i grzechotki w celu usunięcia czujnika (osobiście uznałem, że najłatwiej jest to zrobić za pomocą przedłużki 18" i przegubowej grzechotki, dzięki czemu narzędzie znajduje się wysoko nad osłoną).

Attachments

Tak, tak to wygląda! Zrobiłem kilka zdjęć, aby pomóc w jego zlokalizowaniu. Jest schowany pod wtórną pompą paliwa, po stronie kierowcy (lewej), w pobliżu przegrody. Aby się do niego dostać, zdjąłem osłonę silnika, gumowy kolanko wlotu powietrza i izolację piankową pompy paliwa. Pamiętaj, jako profesjonalista w zakresie napraw samochodowych, zdecydowanie zalecam, abyś nie próbował go wymieniać, jeśli nie jesteś bardzo obeznany z mechaniką. Jeśli spróbujesz, musisz postępować zgodnie z procedurą uwalniania ciśnienia paliwa i sprawdzić, czy nie ma wycieków. Użyj również dwóch rąk, jednej do mocnego trzymania przewodu paliwowego, aby się nie uszkodził, drugiej do obsługi nasadki i grzechotki w celu usunięcia czujnika (osobiście uznałem, że najłatwiej jest to zrobić za pomocą przedłużki 18" i przegubowej grzechotki, aby narzędzie było wysoko nad obudową).
View attachment 400369
View attachment 400371
View attachment 400368
Bardzo dziękuję! Pomyślałem, że nie chcę sam majstrować przy przewodach paliwowych i zleciłem wymianę czujnika mechanikowi. Od jakiegoś czasu miałem słabe zużycie paliwa, słabe przyspieszenie, walkę pod górę, aż zeskanowałem samochód i zobaczyłem P018C, przeczytałem o tym i zdałem sobie sprawę, że to może być powód wszystkich moich problemów. Dzięki za wyjaśnienie ze zdjęciami!

Discussion starter · #29 ·
Dziękuję bardzo! Pomyślałem, że nie chcę sam grzebać przy przewodach paliwowych i zleciłem mechanikowi wymianę czujnika. Od jakiegoś czasu miałem słabe zużycie paliwa, słabe przyspieszenie, walkę pod górę, aż zeskanowałem samochód i zobaczyłem P018C, przeczytałem o tym i zdałem sobie sprawę, że to może być przyczyną wszystkich moich problemów. Dzięki za wyjaśnienia ze zdjęciami!
Ciekawe, daj nam znać, czy to naprawia te objawy. Osobiście miałem ten kod przez bardzo długi czas, ale samochód jeździł dobrze i miał fenomenalny przebieg (właściwie niezwykle dobry, co oznacza, że ​​prawdopodobnie pracował na ubogiej mieszance). U mnie wymiana czujnika pozbyła się DTC i rzeczywiście działa płynniej. Przebieg spadł do średniej 29 mpg, którą uzyskuje większość ludzi.

Ciekawe, daj nam znać, czy to naprawia te objawy. Osobiście miałem ten kod przez bardzo długi czas, ale samochód jeździł dobrze i miał fenomenalny przebieg (właściwie niezwykle dobry, co oznacza, że ​​prawdopodobnie działał ubogo). Dla mnie zmiana czujnika pozbyła się DTC i działa płynniej. Przebieg spadł do średniej 29 mpg, którą uzyskuje większość ludzi.
Wow! To interesujące. Mniejszy przebieg jest lepszy niż uszkodzony silnik! Cieszę się, że to naprawiłeś. Zastanawiałem się, jak komputer mógł być tak optymistyczny 😁

Ciekawe, daj nam znać, czy to naprawia te objawy. Osobiście miałem ten kod przez bardzo długi czas, ale samochód jeździł dobrze i miał fenomenalny przebieg (właściwie niezwykle dobry, co oznacza, że ​​prawdopodobnie pracował na ubogiej mieszance). Dla mnie wymiana czujnika pozbyła się DTC i działa płynniej. Przebieg spadł do średniej 29 mpg, którą uzyskuje większość ludzi.
Chciałem was wszystkich poinformować o mojej obecnej sytuacji. Zabrałem go do Forda, żeby wymienili czujnik ciśnienia paliwa i po przyjrzeniu się temu powiedzieli, że czujnik ciśnienia paliwa się zablokował i muszą zamówić cały nowy przewód paliwowy. ?? Na szczęście powiedzieli mi, że podlega to gwarancji na układ napędowy, ponieważ mam kilka tysięcy mil mniej. Niestety, przez kilka dni jestem bez samochodu.

Discussion starter · #32 ·
Pomyślałem, że zaktualizuję was wszystkich o mojej obecnej sytuacji. Zabrałem go do Forda, żeby wymienili czujnik ciśnienia paliwa i po przyjrzeniu się temu, powiedzieli, że czujnik ciśnienia paliwa się zablokował i muszą zamówić cały nowy przewód paliwowy. ?? W każdym razie, na szczęście powiedzieli mi, że podlega to gwarancji na układ napędowy, ponieważ mam kilka tysięcy mil mniej. Niestety, jestem bez samochodu przez kilka dni.
Wow! Zastanawiam się, dlaczego potrzebujesz przewodu paliwowego. Może zniszczyli go, próbując wyjąć czujnik. Dobrze, że to pokrywają, masz szczęście.

Wow! Zastanawiam się, dlaczego potrzebujesz przewodu paliwowego. Może zniszczyli go, próbując wyjąć czujnik. Dobrze, że to zakrywają, masz szczęście.
Tak, tak myślę, że musieli zniszczyć przewód paliwowy, próbując zdjąć czujnik i teraz próbują się zasłonić. Tylko teoria. Ale tak, na szczęście wszystko jest pokryte, w przeciwnym razie sprawy byłyby dość kosztowne.

Dobrze, więc odebrałem samochód po wymianie przewodu paliwowego i nowego czujnika paliwa i wow! Co za różnica! Samochód teraz zmienia biegi o wiele płynniej. Reakcja na gaz jest o wiele lepsza, a samochód wydaje się być żywy. Nie mógłbym być bardziej szczęśliwy. Dzięki wszystkim za pomoc w zlokalizowaniu problemu i wreszcie rozwiązaniu go po wielu latach.

Zastanawiam się tylko, czy ktoś na forum doświadczył P018C Fuel Pressure Sensor B Low Circuit DTC

Samochód jeździ dobrze, ale od razu rejestruje ten kod, a po dniu lub dwóch jazdy wyrzuca CEL MIL.

Wraz z P018C Fuel Pressure Sensor B Low Circuit zwykle ma również P1450 "unable to bleed up fuel tank vacuum". Zamówiłem nowy zawór odpowietrzający i zastanawiałem się, czy wymiana czujnika ciśnienia paliwa może również wchodzić w grę.

Trochę tła na ten temat, nie jestem pewien, czy to robi jakąś różnicę, czy nie. Kupiłem samochód używany w marcu, zawsze działał doskonale, jednak około miesiąc temu wąż ładujący intercoolera do korpusu przepustnicy uległ uszkodzeniu i nastąpiła utrata doładowania. Najwyraźniej ktoś mógł naciąć lub przeciąć wąż podczas wymiany filtra oleju (wyglądało na to, że było to właśnie w tym miejscu). Wąż został wymieniony, doładowanie przywrócone, ale wtedy zaczął wyrzucać dwa wspomniane kody i kontrolkę silnika. Dziwna część polega na tym, że nigdy wcześniej nie miał kontrolki silnika przed wymianą węża i jak powiedziałem, zawsze działał dobrze i nadal działa.

Wszelkie pomysły byłyby pomocne, dzięki.

Thx!
Super późno, ale częścią, której możesz potrzebować, jest CM-5250. Jest to czujnik ciśnienia za silnikiem na przewodzie paliwowym. Mój wymaga wymiany.

Dodaję do tego wątku, ponieważ wydaje się najbardziej odpowiedni.

Właśnie skończyłem instalować mój FMIC i po zresetowaniu ECU z AP3 i wyczyszczeniu KAM natychmiast otrzymałem ten kod. Jeśli go wyczyszczę, natychmiast wraca. Jak dotąd tylko DTC, brak MIL. Jestem zdezorientowany... Znalazłem miejsce, gdzie znajduje się czujnik, dzięki temu wątkowi i nie byłem w pobliżu tego obszaru. Ale na wszelki wypadek upewniłem się, że jest mocno podłączony. Wyczyściłem DTC i natychmiast wrócił. Co mogło się stać, że ten czujnik po prostu padł podczas niezwiązanej z tym konserwacji? Odłączenie ujemnego bieguna akumulatora i ponowne podłączenie? Szukam tylko przemyśleń, zanim zamówię czujnik, lub jeśli ktoś ma bardziej szczegółowe rozwiązywanie problemów.

Konkretnie mam P018C, obwód B niski.

Discussion starter · #37 ·
Dodałem do tego wątku, ponieważ wydaje się najbardziej odpowiedni.

Właśnie skończyłem instalować mój FMIC i po zresetowaniu ECU za pomocą AP3 i wyczyszczeniu KAM natychmiast otrzymałem ten kod. Jeśli go wyczyszczę, natychmiast wraca. Jak dotąd tylko DTC, brak MIL. Jestem zdezorientowany... Znalazłem miejsce, gdzie znajduje się czujnik, dzięki temu wątkowi i nie byłem w pobliżu tego obszaru. Ale na wszelki wypadek upewniłem się, że jest mocno podłączony. Wyczyściłem DTC i natychmiast wrócił. Co mogło się stać, że ten czujnik po prostu padł podczas jakiejś niezwiązanej z tym konserwacji? Odłączenie ujemnego bieguna akumulatora i ponowne podłączenie? Szukam tylko przemyśleń, zanim zamówię czujnik lub jeśli ktoś ma bardziej szczegółowe rozwiązywanie problemów.

Konkretnie mam P018C, obwód B niski.
Ciekawe, co to jest AP3 i KAM? Jedyną rzeczą, na którą mogę wpaść, jest migawka... Podłączona z powrotem?

Dziękuję za wpadnięcie. Zamierzam zrobić więcej badań, ale wygląda na to, że to tylko czujnik za 70 dolarów, więc mogę po prostu wystrzelić na niego armatę części.

Wyjechałem na chwilę, teraz wróciłem. Poszedłem i odebrałem czujnik. Wymienię go i dam znać.

• Like
Reactions: Hot Rod Todd
Zdecydowałem się skonfigurować FORscan po raz pierwszy i logowałem podczas jazdy. 15 minut jazdy i udało mi się zidentyfikować 2 przypadki, w których napięcie czujnika spadło do zera. Jak tylko PCM zauważy spadek do 0,01 V, rejestruje DTC. Ponieważ jest to sporadyczne, wygląda na to, że może upłynąć trochę czasu, zanim faktycznie pojawi się MIL. Słabe zdjęcia, przepraszam.

Cholera, wspaniale jest mieć darmowe narzędzie do przeprowadzania takich diagnoz. AP jest fajny do podglądu na żywo, ale funkcja oscyloskopu w FORscan sprawia, że ​​czuję się jak profesjonalista. Jestem pewien, że nawet nie zarysowałem powierzchni. I żeby zamknąć koło, mogę to zrobić tylko dlatego, że dostałem jeden z tych wspaniałych laptopów pay-it-forward od @itssocoldinthe.

21 - 40 of 56 Posts