Ford Focus ST Forum banner

P018C Czujnik ciśnienia paliwa B Niski obwód

Tags
p018c p1450
4 reading
77K views 55 replies 19 participants last post by  r0tax  
#1 ·
Zastanawiam się, czy ktoś na forum doświadczył P018C Fuel Pressure Sensor B Low Circuit DTC

Samochód jeździ dobrze, ale od razu rejestruje ten kod, a po dniu lub dwóch jazdy wyrzuca CEL MIL.

Wraz z P018C Fuel Pressure Sensor B Low Circuit zwykle ma również P1450 "nie można odpowietrzyć próżni zbiornika paliwa". Zamówiłem nowy zawór odpowietrzający i zastanawiałem się, czy wymiana czujnika ciśnienia paliwa również wchodzi w rachubę.

Trochę tła na ten temat, nie jestem pewien, czy to robi jakąś różnicę, czy nie. Kupiłem samochód używany w marcu, zawsze działał doskonale, jednak około miesiąca temu wąż doładowania intercoolera do korpusu przepustnicy uległ uszkodzeniu i nastąpiła utrata doładowania. Najwyraźniej ktoś mógł naciąć lub przeciąć wąż podczas wymiany filtra oleju (wyglądało na to, że było to właśnie w tym obszarze). Wąż został wymieniony, doładowanie przywrócone, ale wtedy zaczęło wyrzucać dwa wspomniane kody i kontrolkę silnika. Dziwna część polega na tym, że nigdy wcześniej nie miał kontrolki silnika przed wymianą węża i jak powiedziałem, zawsze działał dobrze i nadal działa.

Wszelkie pomysły byłyby pomocne, dzięki.

Dzięki!

#50 ·
Wiadomo, że te samochody mają problemy z HPFP, czy samochód wydaje się ospały lub słabnie przy określonych obrotach?
Cóż, wiedza jest tutaj, więc mogę zadać pytanie. Co to znaczy, jeśli Twój samochód słabnie przy wysokim ciśnieniu doładowania? Ale na biegu jałowym jest w porządku z legendarnym kodem P018C. Należy pamiętać, że samochód jest mocno zmodyfikowany z 2867 Gen 2 w nim, również P018C nie jest powiązany, mam ten kod od pierwszego dnia. Odpowiedź brzmi tak, wymieniłem zawór odpowietrzający.

#3 ·
Dzięki za odpowiedź. Nie, zdecydowanie nie wydaje się ociężały. Od czasu do czasu czuję, jakby się zatrzymywał z miejsca (prawie jakbyś dopiero zaczynał jeździć z manualną skrzynią biegów, co zdecydowanie nie jestem), i wtedy wciskam pedał gazu mocniej i trochę bardziej puszczam sprzęgło, ale to się zdarza rzadko i uznałem to za słabe umiejętności prowadzenia, nachylenie drogi lub jakąś inną anomalię, chyba że to objaw. Poza tym działa dobrze. Niedawno zrobiłem tuning Ford Performance Procal i działa lepiej niż kiedykolwiek, zwłaszcza im więcej komputer mapuje parametry.

#4 ·
Jeśli działa dobrze, wymieniłbym zawór odpowietrzający, gdy przyjdzie, wyczyścił kody i zobaczył, czy wrócą.

#5 ·
Dla ostrożności sprawdź również deformację zbiornika paliwa. Czy masz jakiś sposób rejestrowania ciśnienia na szynie i napięć czujnika?

• Like
Reactions: beretta96
#7 ·
Mała aktualizacja w tej sprawie, dla wszystkich, którzy śledzą lub będą się do niej odwoływać w przyszłości...

Chciałem wymienić przewód zaworu odpowietrzającego, zdjąłem stary (trudne, dopóki nie zorientujesz się w 2-częściowych plastikowych zatrzaskach), dopasowałem go do zamiennika Duralast i niestety nowy miał trwałe zagięcie w przewodzie z powodu sposobu, w jaki został zapakowany. Powinienem był przyjrzeć się temu bliżej na początek. Cóż, założyłem stary zawór odpowietrzający i AutoZone zamawia zamiennik wadliwego. Ćwiczenie czyni mistrza.

Pomyślałem, że sprawdzę, czy wymiana czujnika ciśnienia paliwa zatrzyma P018C, super łatwa wymiana, zajęła maksymalnie 10 minut. Czujnik w ręku, głęboka nasadka chromowana 1-1/6", wyciągnąłem bezpiecznik 56 i uruchomiłem samochód, aż zgasł, wymieniłem czujnik, włożyłem bezpiecznik z powrotem. Uruchamia się i działa dobrze. Kiedy skanuję go za pomocą Procal 3, nadal pokazuje kod P018C, nawet po wyczyszczeniu, a także po wykonaniu testów KOEO i KOER. Kiedy skanuję go za pomocą skanera kieszonkowego, nie pokazuje żadnych DTC.

Zawór odpowietrzający powinien być w ten wtorek i mam nadzieję, że nie jest uszkodzony, wymienię go i sprawdzę ponownie.

#8 ·
Mała aktualizacja w tej sprawie, dla każdego, kto śledzi lub odnosi się do niej w przyszłości...

Poszedłem wymienić przewód zaworu odpowietrzającego, zdjąłem stary (trudne, dopóki nie zorientujesz się w 2-częściowych plastikowych zatrzaskach), dopasowałem go do zamiennika Duralast, i niestety nowy miał trwałe zagięcie w przewodzie z powodu sposobu, w jaki został zapakowany. Powinienem był przyjrzeć się temu bliżej na początek. Cóż, założyłem stary zawór odpowietrzający i AutoZone zamawia zamiennik wadliwego. Praktyka czyni mistrza.

Pomyślałem, że sprawdzę, czy wymiana czujnika ciśnienia paliwa zatrzyma P018C, super łatwa wymiana, zajęła maksymalnie 10 minut. Czujnik w ręku, głęboka chromowana nasadka 1-1/6", wyciągnąłem bezpiecznik 56 i uruchomiłem samochód, aż zgasł, wymieniłem czujnik, włożyłem bezpiecznik z powrotem. Uruchomiony i działa dobrze. Kiedy skanuję go za pomocą Procal 3, nadal pokazuje kod P018C, nawet po wyczyszczeniu, a także po wykonaniu testów KOEO i KOER. Kiedy skanuję go za pomocą skanera kieszonkowego, nie pokazuje żadnych DTC.

Zawór odpowietrzający powinien być w ten wtorek i mam nadzieję, że nie jest uszkodzony, wymienię go i sprawdzę ponownie.
Tak, naprawdę! Sposób, w jaki pakują zawory odpowietrzające, z pewnością obciąża twarde przewody. Widziałem kilka z wątpliwymi, prawie zagięciami.

Który czujnik wymieniłeś, czujnik szyny HP czy po stronie niskiego ciśnienia?

Ten kod jest powszechny po stronie niskiego ciśnienia Mustanga, z powodu wadliwej instalacji powodującej, że silniki stają się ubogie i trzaskają. Nie mamy tego problemu, ale w pewnym sensie wskazuje nam to na stronę niskiego ciśnienia ze względu na nasze podobieństwa do 2.3 ecoboost.

#12 ·
Ciekawe... Dzięki. Kiedy szukam numeru części BU5Z-9F972-B na stronie internetowej Napa, nie dotyczy on Focusa ST, jedynym czujnikiem ciśnienia paliwa, który pokazuje, jest ten, który już wymieniłem. Spojrzę pod maskę w miejscu, które pokazuje w poście na forum Fusion, aby sprawdzić, czy jest tam czujnik. Ten w poście pokazuje go na przewodzie paliwowym w pobliżu miejsca, gdzie znajduje się połączenie zaworu odpowietrzającego w pobliżu przegrody, tak jakby. Czujnik, który wymieniłem, powinien znajdować się na końcu listwy paliwowej, jak sądzę.

#13 ·
Ciekawe... Dzięki. Kiedy szukam numeru części BU5Z-9F972-B na stronie Napa, nie dotyczy on focus st, jedyny czujnik ciśnienia paliwa, który pokazuje, to ten, który już wymieniłem. Spojrzę pod maskę w miejscu, które pokazuje w poście na forum fusion, aby zobaczyć, czy jest tam czujnik. Ten w tym poście pokazuje go na przewodzie paliwowym w pobliżu miejsca, gdzie znajduje się połączenie zaworu odpowietrzającego w pobliżu przegrody, mniej więcej. Czujnik, który wymieniłem, znajdowałby się, jak sądzę, na końcu szyny paliwowej.
Tak, jeśli nie wymieniłeś czujnika, do którego podałem link, to wymieniłeś czujnik ciśnienia na szynie paliwowej, czyli czujnik wysokiego ciśnienia.

Rzeczywiście! Jest tuż przy zaworze odpowietrzającym. To strona niskiego ciśnienia tuż przed wejściem do pompy paliwa wysokiego ciśnienia. Fusion działa (w większości) na tym samym 2.0 co my, więc nie wyobrażam sobie, żeby go u nas też nie było. Jeśli będę miał trochę czasu później, gdy ostygnie, mogę spróbować to potwierdzić w moim focusie.

#14 · (Edited)
Tylko aktualizacja na wypadek, gdyby ktoś śledził ten wątek P1450 i P018C z CEL.

W końcu dostałem linię/zawór FORD purge (próbowałem już części zamiennych, które miały załamania/wady w przewodach). Zamiennik Forda był znacznie wyższej jakości, bez wad i wszedł gładko, ale byłem trochę zaskoczony wynikami:

1) Po zainstalowaniu nowej linii purge i wyczyszczeniu kodów, odbyłem jazdę z ciężką nogą i jechało dobrze i wydawało się szybkie, ale nie wydawało się mieć tyle mocy ani tak wysokiego zakresu doładowania jak przed wymianą linii purge. Wydawało się, że spada, gdy osiągnęło około 20 psi, a następnie spadało o kilka psi, podczas gdy wcześniej osiągało 25 psi i po prostu tam zostawało, dopóki nie odpuściłem gazu.

*Pamiętaj, że używam rekalibracji Ford Performance.

2) Jeździłem normalnie przez kilka dni w różnych warunkach jazdy i wydawało się, że się poprawia. Znowu osiąga 25 psi, czasami kilka funtów wyżej i tam zostaje.

* W tym momencie zakładam, że zarządzanie paliwem musi ponownie nauczyć się właściwej mieszanki z nową linią purge.

3) Po około tygodniu jeździłem z bardzo niskim poziomem paliwa, a następnie zatankowałem na mojej ulubionej stacji Feece Oil, z 93 oktanami, jak zawsze. Weszło 12,6 galona benzyny (prawie pewny, że to maksymalna pojemność paliwa), więc nie sądzę, żeby doszło do deformacji zbiornika paliwa. Zresetowałem licznik przebiegu.

4) Tutaj robi się naprawdę ciekawie... Przejechałem już o wiele więcej mil i cykli jazdy niż wcześniej i brak CEL. Jeśli chodzi o osiągi, to jeździ bardzo dobrze i czuje się mocno. Najdziwniejsze jest to, że zamiast absurdalnie wydajnych 32 do 34 mpg średnio, które zamieściłem na tym forum w innych wątkach, teraz wynosi 29 mpg średnio. To samo paliwo, ten sam kierowca, ten sam styl jazdy, tylko nowa linia purge na miejscu.

*Myślę, że 29 było reklamowaną średnią dla samochodu od OEM.

W każdym razie, podsumowując, właśnie zapukałem w drewno i do dzisiaj kontrolka silnika jest nadal wyłączona. Samochód jeździ dobrze i myślę, że wymiana linii purge mogła rozwiązać problemy. Zastanawiam się jednak... Co robiła stara linia purge, że tak wpłynęła na przebieg? Zastanawiam się, czy działała o wiele bardziej ubogo niż powinna i czy teraz działa w bardziej normalnych parametrach.

#53 ·
Aktualizacja dla tych, którzy śledzą ten wątek P1450 i P018C z CEL.

W końcu dostałem linię/zawór odpowietrzający FORD (próbowałem już zamienników, które miały zagięcia/wady w przewodach). Zamiennik Forda był znacznie wyższej jakości, bez wad i wszedł gładko, ale byłem trochę zaskoczony wynikami:

1) Po zainstalowaniu nowej linii odpowietrzającej i wyczyszczeniu kodów, odbyłem jazdę z ciężką nogą i jechało dobrze i wydawało się szybkie, ale nie wydawało się mieć takiej siły ciągu ani tak wysokiego zakresu doładowania jak przed wymianą linii odpowietrzającej. Wydawało się, że spada, gdy osiągnęło około 20 psi, a następnie spadało o kilka psi, podczas gdy wcześniej osiągało 25 psi i po prostu tam zostawało, aż odpuściłem pedał gazu.

*Pamiętaj, że używam ponownej kalibracji Ford Performance.

2) Jeździłem normalnie przez kilka dni w różnych warunkach jazdy i wydawało się, że się poprawia. Znowu osiąga 25 psi, czasami kilka funtów więcej i tam zostaje.

*W tym momencie zakładam, że zarządzanie paliwem musi ponownie nauczyć się właściwej mieszanki z nową linią odpowietrzającą.

3) Po około tygodniu jeździłem z bardzo niskim poziomem paliwa, a następnie zatankowałem na mojej ulubionej stacji Feece Oil, 93 oktanami, jak zawsze. Weszło 12,6 galona benzyny (jestem prawie pewien, że to maksymalna pojemność paliwa), więc nie sądzę, żeby doszło do deformacji zbiornika paliwa. Zresetowałem licznik przebiegu.

4) Tutaj robi się naprawdę ciekawie... Przejechałem już znacznie więcej mil i cykli jazdy niż wcześniej i brak CEL. Jeśli chodzi o osiągi, działa bardzo dobrze i czuje się mocno. Najdziwniejsze jest to, że zamiast absurdalnie wydajnych 32 do 34 mpg średnio, które zamieściłem na tym forum w innych wątkach, teraz wynosi średnio 29 mpg. To samo paliwo, ten sam kierowca, ten sam styl jazdy, tylko nowa linia odpowietrzająca.

*Myślę, że 29 było reklamowaną średnią dla samochodu od OEM.

W każdym razie, podsumowując, właśnie zapukałem w drewno i do dzisiaj kontrolka silnika nadal się nie świeci. Samochód jeździ dobrze i myślę, że wymiana linii odpowietrzającej mogła rozwiązać problemy. Zastanawiam się jednak... Co robiła stara linia odpowietrzająca, że tak wpłynęła na przebieg? Zastanawiam się, czy działała znacznie bardziej ubogo niż powinna i teraz działa w bardziej normalnych parametrach.

Spróbuję dać znać, jeśli coś się zmieni.

View attachment 381833
Czy zawór odpowietrzający pozbył się obu błędów?

#15 ·
Śmieszne, szukałem w Google "P018C Focus ST" i znalazłem swój własny wątek. Więc nadal nie ma kontrolki silnika po wymianie zaworu odpowietrzającego, ale nadal otrzymuję "P018C Czujnik ciśnienia paliwa B niski" DTC, gdy uruchamiam skan oprogramowania FRPP. Nadal nie mogę rozgryźć, gdzie ten czujnik znajduje się w pojeździe lub czy DTC jest legit. Nadal działa idealnie. Jakieś przemyślenia?

#21 ·
Zająłem się P018C. Potrzebował czujnika ciśnienia paliwa, który znajduje się na części przewodu paliwowego BU5Z-9F972-B. Kod zniknął i samochód pracuje płynniej! View attachment 394300 View attachment 394301
Jak łatwa była wymiana czujnika? Mam ten sam kod od dłuższego czasu i chcę się go pozbyć. Brak rzeczywistego CEL, ale pojawia się po zeskanowaniu.

#18 ·
Czy Twój MPG wzrósł po zainstalowaniu nowego czujnika?
Ciekawe, że pytasz... Zatankowałem potem i zresetowałem licznik przebiegu i oscyluje on w okolicach 30 mpg, jeżdżąc rozsądnie z kilkoma krótkimi wypadami. Zastanawiam się, czy moje absurdalnie wysokie średnie 33+ mpg, które uzyskiwałem, było spowodowane wadliwym działaniem tego czujnika?

#19 ·
Czy robiłeś obliczenia ręcznie, aby porównać? Wierzę, że napisałeś, że było to dość dokładne w innym wątku. Mój zawsze jest o _2mpg zły.

#27 ·
Tak, wygląda na to! Zrobiłem też kilka zdjęć, aby pomóc w lokalizacji. Jest schowany pod wtórną pompą paliwa, po stronie kierowcy (lewej), w pobliżu przegrody czołowej. Aby się do niego dostać, usunąłem pokrywę silnika, gumowy kolanko wlotu powietrza i izolator piankowy pompy paliwa. Pamiętaj, jako profesjonalista w zakresie napraw samochodowych, zdecydowanie zalecam, abyś nie próbował go wymieniać, jeśli nie jesteś bardzo mechaniczny. Jeśli spróbujesz, musisz postępować zgodnie z procedurą uwalniania ciśnienia paliwa i sprawdzić, czy po wszystkim nie ma wycieków. Użyj również dwóch rąk, jednej do mocnego trzymania przewodu paliwowego, aby się nie uszkodził, drugiej do obsługi nasadki i grzechotki w celu usunięcia czujnika (osobiście uznałem, że najłatwiej jest to zrobić za pomocą przedłużki 18" i przegubowej grzechotki, dzięki czemu narzędzie znajduje się wysoko nad osłoną).

Attachments

#28 ·
Tak, tak to wygląda! Zrobiłem kilka zdjęć, aby pomóc w jego zlokalizowaniu. Jest schowany pod wtórną pompą paliwa, po stronie kierowcy (lewej), w pobliżu przegrody. Aby się do niego dostać, zdjąłem osłonę silnika, gumowy kolanko wlotu powietrza i izolację piankową pompy paliwa. Pamiętaj, jako profesjonalista w zakresie napraw samochodowych, zdecydowanie zalecam, abyś nie próbował go wymieniać, jeśli nie jesteś bardzo obeznany z mechaniką. Jeśli spróbujesz, musisz postępować zgodnie z procedurą uwalniania ciśnienia paliwa i sprawdzić, czy nie ma wycieków. Użyj również dwóch rąk, jednej do mocnego trzymania przewodu paliwowego, aby się nie uszkodził, drugiej do obsługi nasadki i grzechotki w celu usunięcia czujnika (osobiście uznałem, że najłatwiej jest to zrobić za pomocą przedłużki 18" i przegubowej grzechotki, aby narzędzie było wysoko nad obudową).
View attachment 400369
View attachment 400371
View attachment 400368
Bardzo dziękuję! Pomyślałem, że nie chcę sam majstrować przy przewodach paliwowych i zleciłem wymianę czujnika mechanikowi. Od jakiegoś czasu miałem słabe zużycie paliwa, słabe przyspieszenie, walkę pod górę, aż zeskanowałem samochód i zobaczyłem P018C, przeczytałem o tym i zdałem sobie sprawę, że to może być powód wszystkich moich problemów. Dzięki za wyjaśnienie ze zdjęciami!

#34 ·
Dobrze, więc odebrałem samochód po wymianie przewodu paliwowego i nowego czujnika paliwa i wow! Co za różnica! Samochód teraz zmienia biegi o wiele płynniej. Reakcja na gaz jest o wiele lepsza, a samochód wydaje się być żywy. Nie mógłbym być bardziej szczęśliwy. Dzięki wszystkim za pomoc w zlokalizowaniu problemu i wreszcie rozwiązaniu go po wielu latach.

#35 ·
Zastanawiam się tylko, czy ktoś na forum doświadczył P018C Fuel Pressure Sensor B Low Circuit DTC

Samochód jeździ dobrze, ale od razu rejestruje ten kod, a po dniu lub dwóch jazdy wyrzuca CEL MIL.

Wraz z P018C Fuel Pressure Sensor B Low Circuit zwykle ma również P1450 "unable to bleed up fuel tank vacuum". Zamówiłem nowy zawór odpowietrzający i zastanawiałem się, czy wymiana czujnika ciśnienia paliwa może również wchodzić w grę.

Trochę tła na ten temat, nie jestem pewien, czy to robi jakąś różnicę, czy nie. Kupiłem samochód używany w marcu, zawsze działał doskonale, jednak około miesiąc temu wąż ładujący intercoolera do korpusu przepustnicy uległ uszkodzeniu i nastąpiła utrata doładowania. Najwyraźniej ktoś mógł naciąć lub przeciąć wąż podczas wymiany filtra oleju (wyglądało na to, że było to właśnie w tym miejscu). Wąż został wymieniony, doładowanie przywrócone, ale wtedy zaczął wyrzucać dwa wspomniane kody i kontrolkę silnika. Dziwna część polega na tym, że nigdy wcześniej nie miał kontrolki silnika przed wymianą węża i jak powiedziałem, zawsze działał dobrze i nadal działa.

Wszelkie pomysły byłyby pomocne, dzięki.

Thx!
Super późno, ale częścią, której możesz potrzebować, jest CM-5250. Jest to czujnik ciśnienia za silnikiem na przewodzie paliwowym. Mój wymaga wymiany.

#36 ·
Dodaję do tego wątku, ponieważ wydaje się najbardziej odpowiedni.

Właśnie skończyłem instalować mój FMIC i po zresetowaniu ECU z AP3 i wyczyszczeniu KAM natychmiast otrzymałem ten kod. Jeśli go wyczyszczę, natychmiast wraca. Jak dotąd tylko DTC, brak MIL. Jestem zdezorientowany... Znalazłem miejsce, gdzie znajduje się czujnik, dzięki temu wątkowi i nie byłem w pobliżu tego obszaru. Ale na wszelki wypadek upewniłem się, że jest mocno podłączony. Wyczyściłem DTC i natychmiast wrócił. Co mogło się stać, że ten czujnik po prostu padł podczas niezwiązanej z tym konserwacji? Odłączenie ujemnego bieguna akumulatora i ponowne podłączenie? Szukam tylko przemyśleń, zanim zamówię czujnik, lub jeśli ktoś ma bardziej szczegółowe rozwiązywanie problemów.

Konkretnie mam P018C, obwód B niski.

#37 ·
Dodałem do tego wątku, ponieważ wydaje się najbardziej odpowiedni.

Właśnie skończyłem instalować mój FMIC i po zresetowaniu ECU za pomocą AP3 i wyczyszczeniu KAM natychmiast otrzymałem ten kod. Jeśli go wyczyszczę, natychmiast wraca. Jak dotąd tylko DTC, brak MIL. Jestem zdezorientowany... Znalazłem miejsce, gdzie znajduje się czujnik, dzięki temu wątkowi i nie byłem w pobliżu tego obszaru. Ale na wszelki wypadek upewniłem się, że jest mocno podłączony. Wyczyściłem DTC i natychmiast wrócił. Co mogło się stać, że ten czujnik po prostu padł podczas jakiejś niezwiązanej z tym konserwacji? Odłączenie ujemnego bieguna akumulatora i ponowne podłączenie? Szukam tylko przemyśleń, zanim zamówię czujnik lub jeśli ktoś ma bardziej szczegółowe rozwiązywanie problemów.

Konkretnie mam P018C, obwód B niski.
Ciekawe, co to jest AP3 i KAM? Jedyną rzeczą, na którą mogę wpaść, jest migawka... Podłączona z powrotem?

#38 ·
Dziękuję za wpadnięcie. Zamierzam zrobić więcej badań, ale wygląda na to, że to tylko czujnik za 70 dolarów, więc mogę po prostu wystrzelić na niego armatę części.

#40 · (Edited)
Zdecydowałem się skonfigurować FORscan po raz pierwszy i logowałem podczas jazdy. 15 minut jazdy i udało mi się zidentyfikować 2 przypadki, w których napięcie czujnika spadło do zera. Jak tylko PCM zauważy spadek do 0,01 V, rejestruje DTC. Ponieważ jest to sporadyczne, wygląda na to, że może upłynąć trochę czasu, zanim faktycznie pojawi się MIL. Słabe zdjęcia, przepraszam.

Cholera, wspaniale jest mieć darmowe narzędzie do przeprowadzania takich diagnoz. AP jest fajny do podglądu na żywo, ale funkcja oscyloskopu w FORscan sprawia, że ​​czuję się jak profesjonalista. Jestem pewien, że nawet nie zarysowałem powierzchni. I żeby zamknąć koło, mogę to zrobić tylko dlatego, że dostałem jeden z tych wspaniałych laptopów pay-it-forward od @itssocoldinthe.

#41 ·
Zdecydowałem się skonfigurować FORscan po raz pierwszy i logowałem podczas jazdy. 15 minut jazdy i udało mi się zidentyfikować 2 przypadki, w których napięcie czujnika spadło do zera. Gdy tylko PCM zauważy spadek do 0,01 V, rejestruje DTC. Ponieważ jest to problem przerywany, wygląda na to, że może zająć trochę czasu, zanim faktycznie uruchomi się MIL. Słabe zdjęcia, przepraszam.

Cholera, wspaniale jest mieć darmowe narzędzie do przeprowadzania takich diagnoz. AP jest dobry do podglądu na żywo, ale funkcja oscyloskopu w FORscan sprawia, że czuję się jak profesjonalista. Jestem pewien, że nawet nie zarysowałem powierzchni. I żeby zamknąć koło, mogę to zrobić tylko dlatego, że dostałem jeden z tych wspaniałych laptopów pay-it-forward od @Oldandintheway

View attachment 403661
View attachment 403660
👍
Może to być czujnik, zdarzyło się to innym, lub złącze lub okablowanie.

#48 ·
Test Wiggle został wykonany i zaliczony celująco. W ten weekend rozpoczynamy wymianę czujnika.

• Like
Reactions: MtnMan
#54 ·
Tak. Teraz jedyne co mam, to to, że od czasu do czasu wyrzuca kod dla podgrzewania wstępnego czujnika O2, ponieważ z rurą spustową 3" z katalizatorem o wysokim przepływie i rurą J wydaje się wypalać czujnik 02.

#55 ·
Cześć wszystkim, mam Fieste St z 2019 roku w USA. Ostatnio dostałem 2 kody znikąd dla mojego samochodu na moim cobb accessport. P018C i P008A. Kiedy naciskam pedał gazu i jadę szybciej, zauważam lekkie opóźnienie na gazie. Zmieniłem czujnik ciśnienia paliwa nr części (BU5Z-9F972-B), co przeczytałem na innych forach, że pomoże, ale kod powrócił, a samochód pracuje bardzo gorąco niż powinien. Jakieś pomysły, co to może być? Z góry dziękuję John