Ford Focus ST Forum banner

Jak wyłączyć PDC (dla tych, którzy AutoX, Road Race i mają LSD)

20K views 41 replies 18 participants last post by  G heinrich  
#1 · (Edited)
Czy odczułeś, że Twój samochód szarpie kierownicą w sposób, który przypominał torque steer? Prawdopodobnie, najprawdopodobniej to nie tylko torque steer. Ford zaprojektował system, aby uprzykrzyć nam życie, i nazywa się on Pull Drift Compensation. Samochód próbuje wykryć nierówności na drodze i ponosi sromotną porażkę, co prowadzi do odczuwania torque steer podczas dynamicznej jazdy, gdy samochód nie wie, jak prawidłowo kompensować dodatkową moc i moment obrotowy, który rzucasz na system, który nie został zaprojektowany do obsługi. Wyłączenie tego systemu sprawia, że samochód jest znacznie bardziej przewidywalny na wjazdach na autostrady, podczas skręcania i w sytuacjach o niskiej przyczepności. Więc, skoro masz już pojęcie o tym, co robi ten system, zanurzmy się w nim.

Czego będziesz potrzebować:
  • Laptop z FORScan
  • Kabel OBD2 ELM lub kabel Bluetooth ELM

Po kolei, oto co musisz zrobić:

1. Podłącz/połącz się z adapterem ELM OBD2, który kupiłeś lub już posiadasz.
2. Otwórz FORScan i kliknij wtyczkę, aby połączyć się z pojazdem. (Jeśli nie masz licencji, uzyskaj bezpłatną rozszerzoną licencję z ich strony internetowej, która trwa 2 miesiące).
3. Kiedy pojawi się ten ekran, kliknij tak, aby kontynuować.
Image

4. Kiedy pojawi się ekran tworzenia nowego profilu pojazdu, zrób to i zapisz kopię zapasową na dysku twardym.
5. Powinien teraz załadować wszystkie moduły sterujące, a tym, na czym będziemy chcieli się skupić, są procedury serwisowe. To klucz na lewej stronie, kliknij go i poszukaj Disable Pull Drift Compensation. Poniżej:
Image

6. Naciśnij przycisk start, upewnij się, że kierownica jest prosta i pozwól mu działać.
7. Następnie Twoja kompensacja Pull Steering została wyłączona. Możesz ją później ponownie włączyć, włączając ją, a następnie resetując (oba poinformują Cię, aby upewnić się, że kierownica jest prosta, więc zrób to przed uruchomieniem programu serwisowego).
8. Następnie kliknij stronę główną/informacje o pojeździe i odłącz FORScan od pojazdu.

owns 2015 Ford Focus ST1
#4 ·
Zastanawiam się, czy to włącza kontrolkę TC/stabilności?

#5 ·
Zastanawiam się, czy to włącza kontrolkę TC/stabilności?
Zrobiłem to wczoraj dla gościa i nie ma żadnych wskaźników, które by się pojawiły!

owns 2015 Ford Focus ST1
#6 ·
WOW, jeśli to naprawdę robi to, co mówisz, to świetne znalezisko! Czy ktoś jeszcze może potwierdzić, że działa to bez problemów z innymi systemami itp.???

To pozycja obowiązkowa na dni torowe, wystarczy wyłączyć przed i włączyć po zakończeniu i z powrotem na ulicę!

@bobharly tak, masz EDiff, to nie jest dla LSD.

#8 · (Edited)
Wygląda na to, że możesz również wykonać tryb uczenia TPMS, nigdy tego nie widziałem! Zastanawiam się jednak, czy nadal potrzebujesz narzędzia do resetowania, aby aktywować czujnik? Być może jest to to samo, co po prostu wykonanie procedury wyłącz-włącz-hamulec, czy może to być cała reszta? :unsure::unsure:

#9 ·
#12 ·
#10 ·
To jak odkrycie cząstki Higgsa w fizyce, polecam cię do Nagrody Nobla! 🏆

• Haha
Reactions: W4R
#18 ·
Pull drift jest dla systemu EPAS, czy to również kontroluje e-diff?
Wyłączyłem to dla jednego gościa i nie ma żadnych problemów. To powiedziawszy, właśnie wpadłem w kolejną króliczą norę i znalazłem coś do zmiany w ASBUILT dla modułu sterowania wspomaganiem kierownicy. Kompensacja pull drift nadal może być przydatna, ponieważ to trzęsąca się kierownica, która nadal będzie tam po pozbyciu się torque steer. Pracuję nad kolejnym wpisem, ale dowiedziałem się, że można to wyłączyć w as built.

Link do tego jest tutaj

Powiem, że po jeździe jego samochodem była ogromna różnica z wyłączonym pull drift, kierownica była prosta jak drut, a EDiff nigdy się nie włączył, jeździ 2867R Gen 2 z water meth i dyferencjałem o ograniczonym poślizgu wavetrack i miał o wiele mniej szarpania kierownicą.

owns 2015 Ford Focus ST1
#17 ·
Stangerzy pytają: "Po co kupuję Stanga?" kiedy przejeżdżam obok nich z moim super spool K03!

#19 ·
Fałszywy alarm, niestety to nie wyłącza ESC ani TVC, chyba za szybko przeczytałem i na forum RS zwrócono uwagę, że zostało to zrobione już od dłuższego czasu za pomocą innego programu. W każdym razie, nadal może być pomocne w pewnych warunkach!

• Like
Reactions: Skykri and gemery
#20 ·
#21 ·
Myślę, że musisz zmienić wątek na Forscan PDC Disable!!

#23 ·
Myślę, że musisz zmienić wątek na Forscan PDC Disable!!
Mam jeszcze kilka pomysłów, ale muszę zagłębić się w As-Built, żeby zobaczyć, niestety bity wymienione w wątku F150 nie są dostępne w PSCM. Czas napisać post na forum FORScan :mad:

owns 2015 Ford Focus ST1
  • Like
Reactions: 20focusSTdriver17
#22 ·
Nie zauważyłem żadnych większych problemów z eDiff na Daytona. Może nie jeździłem wystarczająco mocno, ale byłem tylko 2,5 sekundy za Cobaltem SS z modyfikacjami dolotu, intercoolera i przepustnicy, a mój jest seryjny, więc nie sądzę, żebym jechał wolno. Jeździłem w trybie torowym, 6 okrążeń na sesję z 1 hamowaniem 145-45, 1 hamowaniem 135-70 i 3 hamowaniami 85-35 na każdym okrążeniu. Z 35-minutowym czasem chłodzenia pomiędzy. Nie zauważyłem wrzenia płynu ani nie widziałem, żeby tylne opony osiągnęły niepokojące temperatury dla klocków HP+. Przód się mocno nagrzał, ale wciąż nic niepokojącego dla zakresu temperatur, które są optymalne dla HP+. Może to dlatego, że Daytona ma długie proste o dużej prędkości, które pomagają w chłodzeniu. Myślę, że Pocono i Sebring powiedzą więcej.

#24 ·
Czy mój Focus z 2013 roku ma asystenta pasa ruchu? Przepraszam, co aktywnie robi PDC? Zawsze myślałem, że każde ściąganie było spowodowane pochyleniem kół (-2,4 przód, -1,3 tył), prześwitem i słabym wyprofilowaniem drogi. Samochód ma zerową zbieżność na całym obwodzie.

Zawsze przypisywałem wszelkie walki z ściąganiem i znoszeniem do umiarkowanego pochylenia kół z przodu. Uwierzyłbym w to, gdyby samochód ingerował.

#25 ·
Więc mój Focus z 2013 roku ma asystenta pasa ruchu? Przepraszam, co aktywnie robi PDC?
Zawsze myślałem, że wszelkie ściąganie było spowodowane pochyleniem kół (-2,4 z przodu, -1,3 z tyłu), wysokością jazdy i słabym pochyleniem drogi. Samochód nie ma żadnej zbieżności.

Zawsze przypisywałem wszelkie ściąganie lub dryfowanie do umiarkowanego pochylenia z przodu. Uwierzyłbym w to, gdyby samochód ingerował.
Tak naprawdę nie asystent pasa ruchu, ale ma na celu wykrywanie, kiedy samochód ściąga w jedną lub drugą stronę z powodu nawierzchni drogi (takiej jak droga z koroną) i kompensowanie tego. Teoretycznie to fajny pomysł, w praktyce ma tendencję do bycia zbyt zauważalnym i wolałbym, żeby go po prostu nie było.

Mój ST z 2016 roku jest nieskończenie lepszy niż mój ST z 2012 roku (pierwszy Ford, który go użył, o ile pamiętam). Zatem wprowadzono ulepszenia.

Każde stałe ściąganie będzie spowodowane ustawieniem i tym podobnymi rzeczami. To nie EPAS to robi.

#27 ·
Image
Trzymam kciuki, że wkrótce będziemy mogli uzyskać dostęp do części 730-01-02 PSCM tutaj, a jeśli nie, musi istnieć jakiś sposób, aby zakodować ją bezpośrednio za pomocą innego interfejsu niż FORScan :unsure:

owns 2015 Ford Focus ST1
#28 ·
View attachment 407990
Trzymamy kciuki, że wkrótce będziemy mogli uzyskać dostęp do części 730-01-02 PSCM tutaj, a jeśli nie, musi istnieć jakiś sposób, aby zakodować ją bezpośrednio za pomocą innego interfejsu niż FORScan :unsure:
Czy ktoś, kto pracuje w salonie samochodowym, może potwierdzić, czy ma tę opcję?

#30 ·
Moje pytanie brzmi: czy to eliminuje tq steer? Jeśli tak, to co jeszcze robi…
to funkcja głównie z nierównych wałów napędowych. Nigdy nie zostanie usunięta, chyba że przeprojektuje się przednie zawieszenie.

Niektóre modyfikacje minimalizują efekt tq steer, ale wtedy dodajesz więcej mocy i wraca jak zemsta

#32 ·
@rob99rt, mam podobne wrażenie co do TB Performance Torque Gusset Bar. Zdecydowanie najbardziej pomogło w ograniczeniu podskakiwania kół i skręcania momentu obrotowego, o wiele lepiej niż sama modernizacja RMM. Wciąż mam seryjne turbo, ale nawet po 3 różnych konfiguracjach zawieszenia ten drążek był niesamowity! To jedna z pierwszych rzeczy, które zamówiłem, kiedy musiałem kupić kolejny ST. Z drugiej strony, tylna rozpórka amortyzatorów bardzo pomogła usztywnić całą konstrukcję nadwozia. Zawsze szukam tego aktu równowagi, który się rozgrywa ;)

• Like
Reactions: rob99rt
#33 ·
Pytanie: Próbuję to uruchomić i za każdym razem otrzymuję "Procedura serwisowa została przerwana".

wchodzę do PDSC i uruchamiam procedurę, aby ją wyłączyć. Mam tylko jedną opcję w ASBUILT i nie jestem pewien, który post w tym wątku ma być instrukcją, co należy zmienić... wygląda na to, że wiele osób publikuje wartości dla swoich F-150.

Jakieś pomysły?

#35 ·
No dobrze... więc to "butt dyno" czy też "torque steer" naprawdę zniknął? Po zamontowaniu rozpórki momentu obrotowego wydawało się, że jest lepiej, ale wciąż odczuwałem to szarpnięcie w prawo za każdym razem, gdy wciskałem gaz do dechy na trzecim biegu.

Kiedy jest wyłączone, nie ma szarpnięcia, a kierownica pozostaje prosta lepiej niż kiedykolwiek. Cholera, martwiłem się, że mój "podeszły wiek" powoduje, że tracę zdolność do jazdy prosto, ponieważ zawsze korygowałem... a teraz myślę, że to po prostu to głupie wspomaganie kierownicy.

Czy ja zwariowałem? Kierownica wydaje się również lżejsza... Muszę się z tym przespać, żeby to naprawdę zobaczyć, ale czuję, że jest zupełnie inaczej. Lepiej!

#36 ·
Dobrze ... więc to "butt dyno" czy też moment obrotowy faktycznie zniknął? Po zamontowaniu drążka torque gusset bar wydawało się, że jest lepiej, ale wciąż było to szarpnięcie w prawo za każdym razem, gdy wciskałem gaz do dechy na trzecim biegu.

Po wyłączeniu nie ma szarpnięcia, a kierownica trzyma się prosto lepiej niż kiedykolwiek. Cholera, martwiłem się, że mój "podeszły wiek" powoduje, że tracę zdolność do jazdy prosto, ponieważ ciągle korygowałem ... a teraz myślę, że to było tylko to głupie wspomaganie kierownicy.

Czy ja zwariowałem? Kierownica wydaje się również lżejsza ... Muszę z tym przespać noc, żeby naprawdę zobaczyć, ale czuję się zupełnie inaczej. Lepiej!
To nie wyłącza wektorowania momentu obrotowego, ale pomaga, jeśli Ford ustawił zbyt wysoką wartość. Próbuje skorygować kierowanie w przypadku nierówności na drodze i z jakiegoś powodu nie jest ustawiane podczas jazdy.

Mam to wyłączone i mam teraz odrobinę momentu obrotowego, ponieważ mam 2867R, ale mogło być gorzej, gdyby było nieprawidłowo skalibrowane.

owns 2015 Ford Focus ST1
  • Like
Reactions: itssocoldinthe
#38 ·
Zaktualizowano, aby umożliwić przetrwanie posta w przyszłych aktualizacjach, które usuwają obrazy ze strony.

owns 2015 Ford Focus ST1