Ford Focus ST Forum banner

Kody błędów....od czego zacząć

8.6K views 14 replies 4 participants last post by  wmrigney  
#1 ·
Cześć

Mój ST1 z 2012 roku trafił do warsztatu około tydzień temu w celu wymiany pompy sprzęgła. Mechanik powiedział, że musi wymienić sprężynę zegarową. Mówi, że nie może pozbyć się wszystkich kodów błędów po wymianie pierścienia zegarowego i zwrócił pojazd. Nie jestem zainteresowany walką i zdecydowałem, że wolę naprawić to sam. Kody błędów, które wyciągnąłem za pomocą forscan to:

ABS U0126 - Utracono komunikację z modułem czujnika kąta skrętu
PSCM U0126 - Utracono komunikację z modułem czujnika kąta skrętu
PCSM U0415 Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterowania układu zapobiegającego blokowaniu kół A
BCM B112B Moduł kierownicy

Na zestawie wskaźników jest napisane, że wystąpiła awaria systemu monitorowania ciśnienia w oponach i asystent ruszania na wzniesieniu jest niedostępny. Mam nadzieję, że nowy SASM usunie błędy wyciągnięte za pomocą forscan, czy to tylko pobożne życzenie? Czy to może być również przyczyną innych błędów dla TPS i asystenta ruszania na wzniesieniu?

#3 ·
Powiedział tylko, że po wymianie siłownika sprzęgła dostał mnóstwo błędów. Wiem, że elektronika potrafi być kapryśna, ale jego odpowiedź wydaje mi się trochę trudna do uwierzenia. Podejrzewam, że może uszkodzili coś podczas wyjmowania pedału. Myślałem o prześledzeniu tego, co zrobił, i mam nadzieję, że jest to tak proste, jak coś odłączonego, ale znając moje szczęście, wątpię w to.

#4 ·
Okej. Moja teoria jest taka, że kiedy odłączył wał kierowniczy, aby wyjąć pedał, nie zabezpieczył kierownicy i pozwolił jej obrócić się kilka razy, co doprowadziłoby do pęknięcia sprężyny zegarowej wewnątrz. To zwinięta taśma przewodów, więc może obrócić się tylko kilka razy w jednym kierunku, zanim przewody w środku pękną.

#6 ·
Okej. Moja teoria jest taka, że kiedy odłączył wał kierowniczy, aby wyjąć pedał, nie zabezpieczył kierownicy i pozwolił jej obrócić się kilka razy, co doprowadziłoby do wewnętrznego pęknięcia taśmy zegarowej. To zwinięta taśma z drutu, więc może obrócić się tylko kilka razy w jednym kierunku, zanim pękną w niej przewody.
Nie ma powodu, aby odłączać kierownicę w celu wyjęcia pedału sprzęgła/zespołu pompy głównej.

Zrobiłem ich 4...

#5 ·
To ma sens. Nie jestem też pewien, czy wierzę, że wymienił sprężynę zegarową, czy próbował naprawić oryginalną, jeśli to w ogóle możliwe. Znalazłem użytkownika na forum, który ma na sprzedaż sprężynę zegarową/SASM. Lokalni agenci wymieniają tylko sprężynę zegarową i jakiś inny moduł, który, jak mówią, jest częścią całej kolumny kierownicy.

#10 ·
Tak, w RPA jeździmy po "właściwej" stronie drogi :)
Lmao, na naszym forum z Ameryki Północnej mamy do czynienia z ograniczoną liczbą RHD ST.

I tak dziwne, że złamał sprężynę zegarową.

#11 ·
VW są o wiele bardziej popularne i powszechne w SA niż cokolwiek innego. Znalezienie kogoś dobrego do pracy nad Focusem to problem, a dealerzy są szaleni ze swoimi cenami i im też nie ufam. ST zostało również usunięte z listy pojazdów, które Ford będzie tu sprzedawał. Właściwie szkoda, ponieważ uważam, że ST jest lepiej wyposażony i lepiej wygląda niż rzeczy VAG.

#15 ·
Ponieważ mój samochód jest z kierownicą po prawej stronie, a część, którą ma sprzedawca, jest z samochodu z kierownicą po lewej stronie, sterowanie wycieraczkami i kierunkowskazy są oczywiście po przeciwnych stronach. Wspomniał, że SASM nie będzie działać z tego powodu. Czy jest jakiś sposób, żebym mógł to uruchomić? Jakie inne problemy by to stworzyło i dlaczego miałoby to nie działać, poza tym, że przełączniki są zamienione, co dla mnie nie jest problemem, ponieważ i tak jestem przyzwyczajony do jazdy samochodami z UE, które tak mają?