Ford Focus ST Forum banner

Kod błędu P0480 - Obwód sterowania wentylatora 1

3 reading
87K views 16 replies 9 participants last post by  GLW  
#1 · (Edited)
Klimatyzacja z 2013 roku zaczęła mi szwankować. Szczególnie na biegu jałowym. Temperatura płynu chłodzącego czasami przekracza 210+ przy włączonej klimatyzacji. Silnik zaczyna się przegrzewać, dopóki nie wyłączę klimatyzacji. Jeśli zacznę jechać szybciej, zacznie się ochładzać. Słyszę, jak sprężarka klimatyzacji włącza się po tym, jak ruszam z biegu jałowego.

Sprawdziłem kody błędów na moim Cobb AP i otrzymuję kod błędu P0480 - Obwód sterowania wentylatorem 1.

Widziałem tylko 1 lub 2 inne wątki na ten temat i nie wyjaśniono mi żadnych rozwiązań ani odpowiedzi.

Czy ktoś jeszcze doświadczył tego kodu, a jeśli tak, co go spowodowało/jak go naprawiłeś?

Zgaduję, że coś jest nie tak z moimi wentylatorami chłodnicy/chłodnicą?

Jak mogę to dalej zdiagnozować, aby dotrzeć do sedna problemu?

Dzięki za pomoc! To do bani nie mieć sprawnej klimatyzacji w południowo-zachodniej Florydzie

AKTUALIZACJA/NAPRAWA: Okazało się, że to moduł sterowania wentylatorem. Rozwiązałem ten problem, najpierw testując bezpieczniki, przekaźnik wentylatora i mega bezpieczniki. Wszystkie były sprawne. Potwierdziłem również, że sam wentylator działał w określonych momentach, więc to mi powiedziało, że to nie silnik wentylatora. Ostatnią rzeczą, która pozostała, był moduł, więc kupiłem używany na eBayu, wymieniłem go i teraz wentylator włącza się, kiedy powinien! Sprawdź ostatni komentarz, aby zobaczyć zdjęcia.

• Like
Reactions: Mvuleni
#2 ·
Mój klimatyzator z 2013 roku zaczął się psuć. Konkretnie na biegu jałowym. Temperatura płynu chłodzącego czasami przekracza 210+ przy włączonej klimatyzacji. Silnik zaczyna się przegrzewać, dopóki nie wyłączę klimatyzacji. Jeśli zacznę jechać szybciej, zacznie się ochładzać. Słyszę, jak sprężarka klimatyzacji włącza się po tym, jak ruszam z biegu jałowego.

Sprawdziłem kody błędów na moim Cobb AP i otrzymuję kod błędu P0480 - Obwód sterowania wentylatorem 1.

Widziałem tylko 1 lub 2 inne wątki na ten temat i nie wyjaśniono mi żadnych rozwiązań ani odpowiedzi.

Czy ktoś jeszcze doświadczył tego kodu, a jeśli tak, to co go spowodowało/jak go naprawiłeś?

Dzięki za pomoc! To do bani nie mieć sprawnej klimatyzacji w południowo-zachodniej Florydzie
Wygląda na to, że albo silnik wentylatora, sterownik silnika wentylatora, albo przekaźnik wentylatora uległ awarii. Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika nr 32 w skrzynce połączeniowej akumulatora.

#3 ·
Wygląda na to, że uszkodzeniu uległ silnik wentylatora, sterownik silnika wentylatora lub przekaźnik wentylatora. Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika nr 32 w skrzynce połączeniowej akumulatora.
Wygląda więc na to, że bezpieczniki i przekaźniki są w porządku. Znalazłem wątek na Reddicie o kimś, kto doświadczył tych samych problemów i wymienił cały silnik wentylatora i zespół. Nie można po prostu wymienić modułu sterowania wentylatorem, ponieważ jest on rzekomo podłączony na stałe do samego wentylatora.

To jest numer części OEM #CV6Z-8C607-P - Zespół wentylatora - Ford (CV6Z-8C607-P) | TascaParts.com

Myślę, że po prostu zaryzykuję i kupię to, żeby zobaczyć, czy to naprawi problem. Trzymam kciuki.

Zamieszczę aktualizację za tydzień lub dwa, aby poinformować wszystkich, czy to naprawia problem.

• Like
Reactions: StanE
#4 ·
O kurwa. Właśnie miałem ten sam problem! Ostatecznie musiałem wymienić bezpiecznik mega #8. Instrukcja obsługi nie mówi o bezpiecznikach mega, informacje o nich można znaleźć tylko w instrukcjach warsztatowych.

Jeśli chodzi o diagnozę, wentylator powinien włączyć się na biegu jałowym z włączoną klimatyzacją. Więc zrobiłem obejście przekaźnika wentylatora, aby zasilić wentylator bezpośrednio, aby przynajmniej udowodnić sobie, że sam wentylator działa. Następnie sprawdziłem ciągłość bezpiecznika mega #8 i nie działał. Wymieniłem go i wszystko działa. Kosztowało około 9 dolarów od dealera.

Zakreślone na żółto tutaj:

381879

Bezpieczniki mega znajdują się tutaj przed akumulatorem
381880

381881

#7 ·
O kurde. Właśnie miałem ten sam problem! Ostatecznie musiałem wymienić bezpiecznik mega #8. Instrukcja obsługi nie mówi o bezpiecznikach mega, informacje o nich można znaleźć tylko w instrukcjach warsztatowych.

Pod względem diagnostyki, wentylator powinien się włączyć na biegu jałowym z włączoną klimatyzacją. Więc zrobiłem to, że ominąłem przekaźnik wentylatora, aby zasilić wentylator bezpośrednio, aby przynajmniej udowodnić sobie, że sam wentylator działa. Następnie sprawdziłem ciągłość bezpiecznika mega #8 i nie działał. Wymieniłem go i wszystko działa. Kosztowało około 9 dolarów od dealera.

Zaznaczone na żółto tutaj:

View attachment 381879

Bezpieczniki mega znajdują się tutaj przed akumulatorem
View attachment 381880

View attachment 381881
O cholera, nawet o tym nie pomyślałem, żeby tego spróbować, dzięki! Nie mam forscan; myślisz, że Auto Zone miałoby to, żeby móc to dla mnie przetestować? Jeśli nie, to mogę po prostu kupić ten bezpiecznik mega, ponieważ jest tak tani. Lepiej niż 180 dolarów za cały system

#9 ·
Jeśli masz multimetr, możesz po prostu sprawdzić ciągłość mega bezpiecznika, aby sprawdzić, czy jest dobry, czy nie.

Ostrzeżeniem, które chcę ci dać, jest całkowite odłączenie akumulatora. Odłącz masę od wieży amortyzatora, a następnie odłącz dodatni kabel od akumulatora. Po otwarciu panelu mega bezpiecznika jest ogromny odsłonięty obszar metalu i wiele możliwości porażenia prądem.

#10 ·
Aktualizacja! Okazało się, że to moduł sterowania wentylatorem. Kupiłem używany z Focusa z 2016 roku na eBayu o tym samym numerze części. Wymiana była dziecinnie prosta, wystarczyło odłączyć akumulator, wyjąć obudowę filtra powietrza, a następnie będziesz mieć wystarczająco dużo miejsca, aby wyjąć moduł z wentylatora. Włączyłem samochód i wentylator od razu się uruchomił!
382205

382206

#11 ·
Aktualizacja! Okazało się, że to moduł sterowania wentylatorem. Kupiłem używany od Focusa z 2016 roku na eBayu o tym samym numerze części. Wymiana była dziecinnie prosta, wystarczyło odłączyć akumulator, wyjąć obudowę filtra powietrza, a wtedy będziesz miał wystarczająco dużo miejsca, aby wyjąć moduł z wentylatora. Włączyłem samochód i wentylator od razu się uruchomił! View attachment 382205
View attachment 382206
Trochę mnie to smuci - Bosch to mój były pracodawca! LOL. Ponieważ jest napisane "Made in France", ten kontroler prawdopodobnie pochodzi z ich fabryki w Mondeville.

#12 ·
Mój klimatyzator z 2013 roku zaczął się psuć. Dokładnie na biegu jałowym. Temperatura płynu chłodzącego czasami przekracza 210+ przy włączonej klimatyzacji. Silnik zaczyna się przegrzewać, dopóki nie wyłączę klimatyzacji. Jeśli zacznę jechać szybciej, zacznie się ochładzać. Słyszę, jak sprężarka klimatyzacji włącza się po tym, jak ruszam z biegu jałowego.

Czy ktoś jeszcze doświadczył tego kodu, a jeśli tak, to co go spowodowało/jak to naprawiłeś?

Dzięki za pomoc! To do bani nie mieć odpowiedniej klimatyzacji w południowo-zachodniej Florydzie

AKTUALIZACJA/NAPRAWA: Okazało się, że to moduł sterowania wentylatorem. Rozwiązałem ten problem, najpierw testując bezpieczniki, przekaźnik wentylatora i mega bezpieczniki. Wszystkie były sprawne. Potwierdziłem również, że sam wentylator działał w określonych momentach, więc to powiedziało mi, że to nie jest sam silnik wentylatora. Ostatnią rzeczą, która pozostała, był moduł, więc kupiłem używany na eBayu, wymieniłem go i teraz wentylator włącza się, kiedy powinien! Sprawdź ostatni komentarz, aby zobaczyć zdjęcia.
Cześć, czy szukałeś z numerem części na eBayu, aby zdobyć ten konkretny moduł sterowania? Mam ten sam problem w moim Fordzie focus st 250, poinformowano mnie, że muszę kupić wentylator z modułem sterowania, ponieważ są one razem.

#14 · (Edited)
Chwyciłem moduł wentylatora chłodnicy silnika Gates FCM125 po godzinach poszukiwań OEM.

OEM: Bosch 1137328684, jak wspomniano powyżej. Mógłbym pobiec na złomowisko, modląc się, że dostanę dobry zamiennik, ale nie podobało mi się moje ostatnie doświadczenie na złomowisku.

Ten Gates jest zamiennikiem O'Reilly ma w magazynie.

Ale znalazłem go tutaj w znacznie lepszej cenie: StockWiseAuto
123,82 $ + 13,49 $ wysyłka + 8,79 $ podatek stanowy = 146,10 $ razem

Amazon miał kilka podróbek za dużo mniej, ale nie mogłem pociągnąć za spust.

Spróbuję pamiętać, aby wrócić po instalacji z aktualizacją. Wybrałem dostawę naziemną 2-6 dni roboczych.

Edycja:
Przy okazji, zacząłem od przekaźników w skrzynce bezpieczników w komorze silnika. - Są 3 identyczne przekaźniki. Zamieniłem 2 z nich, aby sprawdzić, czy nastąpiła jakaś zmiana w zachowaniu samochodu. Nic - więc wykluczyłem to jako czynnik.
Następnie są bezpieczniki "kołkowe" (lub mega bezpieczniki, jak wspomniano powyżej). Wyglądały dobrze - i znowu, jest kilka (przynajmniej 2) bezpieczników 50 amperowych. Kolejna zamiana, znowu, nie zmieniła zachowania samochodu - znowu wykluczono.
Rozważałem, że może to być termostat, ale wentylatory się nie włączają - coś, co zauważyłem w ciągu ostatniego miesiąca lub tak, zdarzało się po prostu po otwarciu drzwi po stronie kierowcy. Czy zawsze tak było? - To mówi mi, że prawdopodobnie jest to elektryczne, a nie związane bezpośrednio z termostatem. Nie jestem przeciwny nowemu termostatowi, ponieważ wciąż mam fabryczny. Mieszkam w AZ, więc rozważałem włożenie termostatu o niższej temperaturze. Mishimoto produkuje "ten" za 74,95 $ obecnie "w promocji".
Rozważam również chłodnicę wydajności Mishimoto - obecnie "w promocji" za 573,95 $. MMRAD-FOST-13
Mountune również produkuje dobrze wyglądającą chłodnicę wydajności za 549,00 $. MP2546-12020-AA1

#15 ·
Czy użyłeś multimetru do sprawdzenia napięć?

• Like
Reactions: beretta96
#16 ·
Co odkryłeś? Jestem w trakcie wymiany bezpiecznika mega 50A, który był przepalony. Dobry przekaźnik i bezpieczniki. Wymieniono moduł wentylatora/chłodnicy OEM. Nadal brak wentylatora do chłodzenia lub po włączeniu klimatyzacji. Jest zasilanie i masa do modułu sterowania wentylatorem oraz zasilanie z modułu do wentylatora. Ale brak masy między modułem a wentylatorem.