Ford Focus ST Forum banner

Pliki aktualizacji Forscan IPC

20K views 18 replies 7 participants last post by  sc00by  
#1 ·
Witajcie wszyscy. Próbuję zaktualizować mój ST IPC z 2013 roku do najnowszego oprogramowania układowego za pomocą Forscan. Pliki nie znajdują się na publicznej stronie Forda i nie mogę w tej chwili zapłacić za licencję. Mam nadzieję, że ktoś tutaj ma pliki, których mi brakuje. Brakuje mi plików strategii BM5T-14C026-BU, BM5T-14C026-CV i CM5T-14C026-LC. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.

#2 ·
Prawdopodobnie będę mógł je dla ciebie zdobyć jeszcze dzisiaj. Pamiętaj, że aktualizacja trwa prawie 2 godziny, więc w 100% będziesz musiał trzymać samochód na ładowaniu. Następnie ABSOLUTNIE potrzebujesz wysokiej jakości klucza sprzętowego OBD2. OBDLink EX działa fantastycznie.

Wrócę do ciebie za chwilę z plikami.

#3 ·
Prawdopodobnie będę mógł je dla ciebie zdobyć jeszcze dzisiaj. Pamiętaj, że aktualizacja trwa prawie 2 godziny, więc w 100% będziesz musiał trzymać samochód na ładowaniu. Następnie ABSOLUTNIE potrzebujesz wysokiej jakości klucza sprzętowego OBD2. OBDLink EX działa fantastycznie.

Wrócę do ciebie za chwilę z plikami.
Super, dzięki. Aktualizowałem inne moduły. Mam ODBLink i zawsze podłączam ładowarkę.

#11 ·
Mam OBDLinkEX i najnowszy Forscan z początku tego miesiąca.
Sync 3.0, nie chcę aktualizować do 3.4.

Z powodzeniem dokonałem aktualizacji konfiguracji dla:
  • Tryb Bambi
  • Wyłączenie podwójnego sygnału dźwiękowego
  • Ekran powitalny ST performance
  • NavInMotion

Chciałbym wyłączyć dźwięki drzwi i inne, ale nie widzę IPC w Forscan.
Czego mi brakuje??🤔

#12 ·
Mam OBDLinkEX i najnowszy Forscan z początku tego miesiąca.
Sync 3.0, nie chcę aktualizować do 3.4.

Z powodzeniem wprowadziłem aktualizacje konfiguracji dla:
  • Tryb Bambi
  • Wyłączenie podwójnego sygnału dźwiękowego
  • Ekran powitalny ST performance
  • NavInMotion

Chciałbym wyłączyć dźwięki drzwi i inne, ale nie widzę IPC w Forscan.
Czego mi brakuje??🤔
Jaka jest twoja metoda aktualizacji Sync? Początkowo próbowałem zrobić to za pomocą plików USB dostarczonych przez Forda, co nie dało cholery.
Następnie znalazłem to: Syn3 Updater - CyanLabs i działało bardzo dobrze, bez żadnych problemów. Zostawiłem samochód włączony, aż się zakończył, a następnie udało mi się złamać zabezpieczenia sync.

#15 ·
Ostrzeżenie - Całkowicie zniszczyłem mój oryginalny IPC z 2013 roku, próbując to zrobić - skończyło się na tym, że musiałem zamówić używany zestaw wskaźników i zaktualizować przebieg. Na szczęście przebieg na zestawie wskaźników dawcy był mniejszy niż ten, który już był w moim samochodzie (ponieważ nie można cofnąć licznika!). Ale wszystko dobrze się skończyło, ponieważ skończyłem na "uaktualnieniu" do zestawu wskaźników po liftingu z prędkościomierzem 180 mil na godzinę i inną czcionką, a także dodatkowymi wyświetlaczami, które oferował IPC po liftingu (natychmiastowy wykres słupkowy mpg itp.). Kupiłem również zestaw wskaźników dodatkowych po liftingu, aby pasował.

#16 ·
Dzięki za info!

Mam Sync 3.0, trzymam się tego, NIE używam CyanLabs.
Podoba mi się wygląd 3.0 bardziej niż zdjęcia 3.4, które widziałem i cały czas używam czarnego ekranu w trybie nocnym.

Próbuję tylko wprowadzić aktualizacje IPC, aby wyłączyć dźwięki i takie poprawki.

Zaktualizowałem Forscan wczoraj wieczorem, ?.46 do .47 IIRC.
Zaktualizowałem również oprogramowanie układowe na OBDLinkEX.
Win 10 automatycznie zainstalował sterowniki wcześniej i światła działały OK.

Więc następne kroki spróbuj ponownie, może usuń profil samochodu i zacznij zupełnie od nowa.
Mam nadzieję, że nie będę musiał również modyfikować ustawień COM, aby widział IPC.

#18 ·
Więc zadziałało. Krótko mówiąc, nigdy nie używaj przedłużacza. Myślę, że to spowodowało problemy przy pierwszym połączeniu z Forscanem. Tworząc nowy profil samochodu, mogłem zobaczyć IPC.

To był interesujący, iteracyjny proces, aby wyłączyć irytujące dzwonki. Oczywiście najpierw wykonałem kopię zapasową ASBUILT. Ale wszystkie arkusze kalkulacyjne i informacje, które znalazłem, mówiły, że 720-01-02 jest potrzebne do wyłączenia dzwonków drzwi, jednak to nie istniało w ASBUILT. Więc wszedłem do konfiguracji IPC i wyłączałem 1-3 opcje dzwonka na raz, aż przestało dzwonić z otwartymi drzwiami. Zrzuty ekranu pokazują, o czym mówię, i ostatni status z tym, co wyłączyłem.

Attachments