Ford Focus ST Forum banner

Schemat okablowania anteny fabrycznej dla Focus SYNC3 (2017/18) - PROBLEM ROZWIĄZANY!

41K views 50 replies 8 participants last post by  gavin.zje  
#1 ·
Cześć wszystkim -
Czy ktoś ma dostęp do schematu okablowania Forda dla nowszych samochodów FoST wyposażonych w SYNC3 (zakładam, że 2017/18)? Jestem ciekaw, jak podłączona jest oficjalna antena GPS SYNC3.
Uwaga: Mam już kompletną instrukcję serwisową i schematy okablowania dla wczesnych samochodów.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

#3 ·
Umieszczę to dziś wieczorem na liście życzeń LOL! 😀

• Like
Reactions: StanE and TurboGT
#4 ·
Umieszczę to dziś wieczorem na liście życzeń LOL! 😀
w ramach małego dodatkowego tła: Niedawno ukończyłem modernizację SYNC3 (z Nav) w moim ST1 z 2013 roku (posty na ten temat w innym miejscu). Jednym z drobnych problemów, które próbuję rozwiązać, jest to, że większość (ale nie wszystkie) razy po uruchomieniu otrzymam komunikat „nawigacja uszkodzona” przed pojawieniem się mapy. Usunięcie wiadomości naprawia ją i wszystko jest w porządku. Zakładam, że ma to coś wspólnego z ogólną anteną GPS z rynku wtórnego, która jest podłączona do APIM. Chciałbym więc zbadać, jak samochody SYNC3 są okablowane fabrycznie i ewentualnie kupić antenę Ford OEM, aby spróbować to naprawić.

#5 ·
382605
382606
382607
382608
382609
382610
382611
GPSM (moduł globalnego systemu pozycjonowania) i APIM (moduł interfejsu protokołu akcesoriów) współdzielą to samo źródło zasilania, bezpiecznik BCM F67 (7,5 A), jednak GPSM jest podłączony przez sieć MS CAN BUS. APIM jest w rzeczywistości w zupełnie oddzielnej sieci (I CAN BUS). Nie wiem, czy to pomoże, ale jeśli potrzebujesz czegoś innego, daj mi znać. Postaram się przeczytać wątek, aby zrozumieć, co się dzieje. LOL! Przepraszam, ostatnio byłem trochę zajęty. Uważaj na siebie J

#6 ·
W ramach dodatkowego tła: Niedawno ukończyłem aktualizację SYNC3 (z nawigacją) w moim ST1 z 2013 roku (posty na ten temat w innym miejscu). Jednym z drobnych problemów, które próbuję rozwiązać, jest to, że większość (ale nie wszystkie) razy po uruchomieniu otrzymuję komunikat „nawigacja uszkodzona” przed pojawieniem się mapy. Usunięcie komunikatu rozwiązuje problem i wszystko jest w porządku. Zakładam, że ma to coś wspólnego z ogólną anteną GPS z rynku wtórnego, która jest podłączona do APIM. Chciałbym więc zbadać, jak samochody SYNC3 są okablowane fabrycznie i ewentualnie kupić antenę Ford OEM, aby spróbować to naprawić.
LMAO, kiedy przeglądałem instrukcje, podsumowałeś wszystko za mnie! I tu po prostu zgadywałem, czego potrzebujesz 😄

• Like
Reactions: StanE
#7 ·
LMAO, kiedy przeglądałem instrukcje, podsumowywałeś wszystko za mnie! I tu tylko zgadywałem, czego potrzebujesz 😄
View attachment 382605 View attachment 382606 View attachment 382607

View attachment 382608 View attachment 382609 View attachment 382610 View attachment 382611
GPSM (global positioning system module) i APIM (accessory protocol interface module) współdzielą to samo źródło zasilania, bezpiecznik BCM F67 (7,5 A), jednak GPSM jest podłączony przez sieć MS CAN BUS. APIM jest w zasadzie w zupełnie oddzielnej sieci (I CAN BUS). Nie wiem, czy to pomoże, ale jeśli potrzebujesz czegoś innego, daj mi znać. Spróbuję przeczytać wątek, żeby zrozumieć, o co chodzi. LOL! Przepraszam, ostatnio byłem trochę zajęty.

Uważaj na siebie
J

#9 ·
Więc, oto czego nie rozumiem: SYNC3 APIMy mają bezpośrednie wejście anteny GPS (niebieskie złącze Fakra) i to jest oczywiście miejsce, w którym podłączasz swoją ogólną antenę GPS przyklejaną podczas aktualizacji SYNC3. Jednak to złącze nie jest pokazane na żadnym ze schematów okablowania. Powiedziano mi, że systemy SYNC3 nie nasłuchują już informacji GPS na magistrali CAN. Ale może tak naprawdę potrafią działać NA OBA sposoby?

#10 ·
To jest moduł APIM dla modelu z 2017 roku.

Oto model z 2018 roku.
382616
382617

Jaki jest dokładny rok modelowy APIM? Jaki jest numer wejścia pinu, do którego aktualnie podłączony jest ogólny moduł GPS?

#11 ·
J

#12 ·
Cześć - wcale się nie spieszę. W jednostkach SYNC3 APIM znajduje się dedykowane niebieskie złącze Fakra do podłączenia anteny GPS (nie znajduje się ono na dużym wielopinowym złączu APIM). Próbuję dowiedzieć się, czy fabryczna antena GPS Ford OEM różni się jakoś od tych ogólnych (może zasilana - jak anteny FM i sirius/XM na dachu?). A także gdzie znajduje się fabryczna antena GPS SYNC3.

#13 ·
Czy odnosisz się do ACM? Tam znajduje się połączenie fabrycznego radia satelitarnego. Jest to wbudowane w fabryczną antenę.

#14 ·
Czy odnosisz się do ACM? Tam znajduje się fabryczne połączenie radia satelitarnego. Jest to wbudowane w fabryczną antenę.
View attachment 382623
Nie, wcale nie - całkowicie rozgryzłem anteny FM i SiriusXM - są zasilane z ACM zgodnie ze schematem, który właśnie zamieściłeś. W rzeczywistości niedawno zainstalowałem płetwę rekina z Fusion, która ma ten sam otwór montażowy i okablowanie co Focus.

#16 ·
To byłyby jedyne dwa wejścia sygnału GPS, do których odnosi się Ford. Zaznaczono, że istnieją dwie oddzielne anteny, jedna z radiem satelitarnym, a druga bez.

Anteny musiałyby mieć zainstalowaną kostkę GPS w samej podstawie anteny. Transit Connect ma również podobne anteny, podobnie jak Escape.

#18 · (Edited)
To byłyby jedyne dwa wejścia sygnału GPS, do których odnosi się Ford. Zaznacza się, że istnieją dwie oddzielne anteny, jedna z radiem satelitarnym, a druga bez.

Anteny musiałyby mieć zainstalowany puck GPS w samej podstawie anteny. Transit Connect ma również podobne anteny, podobnie jak Escape.
Cóż, najważniejsze, co należy wiedzieć, to to, że antena dla GPS i antena dla radia satelitarnego są zupełnie inne - działają na różnych częstotliwościach i patrzą na różne satelity. W rzeczywistości złącza Fakra dla każdego z nich są kodowane inaczej i mają różne kolory, więc nie można ich pomylić (antena radia satelitarnego ma złącze w kolorze musztardowym/żółtym, a antena GPS ma złącze niebieskie). W przypadku naszych samochodów antena radia satelitarnego łączy się oczywiście z ACM, a antena GPS z ACIM.

#17 ·
Czy ogólny moduł GPS ma czystą LOS (linię wzroku)? Pamiętaj, że szkło pogarsza zdolność anten do prawidłowego działania.

Musiałem przełączyć całą flotę pojazdów ratowniczych na antenę GPS montowaną na dachu, ponieważ pucki GPS montowane na desce rozdzielczej były zbyt zawodne. Cierpiały one z powodu zbyt dużej straty tłumienia, aby być niezawodnie skuteczne.

#19 ·
Czy ogólny moduł GPS ma wyraźną LOS (linię wzroku)? Pamiętaj, że szkło pogorszy zdolność anten do prawidłowego działania.

Musiałem przełączyć całą flotę pojazdów ratunkowych na antenę GPS montowaną na dachu, ponieważ pucki GPS montowane na desce rozdzielczej były zbyt zawodne. Cierpiały one z powodu zbyt dużej straty tłumienia, aby działać niezawodnie.
Cóż, to również coś, na co zamierzam się przyjrzeć - obecnie jest zamontowany tuż pod deską rozdzielczą, tuż pod i przed dodatkowym panelem wskaźników. Działa dobrze, z wyjątkiem wspomnianego wcześniej problemu z uruchamianiem. Właśnie dlatego próbuję dowiedzieć się, gdzie Ford umieścił antenę GPS OEM!

#20 ·
Wyposażone są tylko dwie anteny GPS. Ta, która znajduje się tuż przed poduszką powietrzną po stronie pasażera (patrz tabela odniesień lokalizacji powyżej 6 - C), jest jednak modułem CAN BUS, o którym stwierdziłeś, że nie jest już używany, a druga jest fizycznie zintegrowana z anteną dachową. Sprawdziłem Escape, Transit Connect, Fusion, Edge i dla świętego spokoju serię F. Wszystkie mają dokładnie taką samą konfigurację. Przepraszam, że nie mogłem bardziej pomóc.

#21 ·
Wyposażone są tylko dwie anteny GPS. Ta, która znajduje się tuż przed poduszką powietrzną po stronie pasażera (patrz wykres odniesienia lokalizacji powyżej 6 - C), jest jednak modułem CAN BUS, o którym stwierdziłeś, że nie jest już używany, oraz ta fizycznie zintegrowana z anteną dachową. Sprawdziłem Escape, Transit connect, Fusion, Edge i dla świętego spokoju linię F. wszystkie mają dokładnie taką samą konfigurację. Przepraszam, że to nie mogło bardziej pomóc.
Cóż, to bardzo interesujące. Zastanawiam się, czy jednostki SYNC3 APIM mogą odbierać sygnały lokalizatora GPS NA OBA sposoby (tj. bezpośrednie podłączenie przez złącze Fakra, a także przez magistralę Can-Bus)...... :unsure: . Czy masz dostęp do numeru części modułu anteny GPS 2018?

#22 ·
Nie od ręki, ale z przyjemnością poszukam.

#24 ·
#26 ·
#28 ·
OK ludzie - wygląda na to, że zbliżam się do rozwiązania tego problemu - spójrzcie na dołączony kabel, który właśnie dziś dotarł - mamy tu przedni kabel OEM dla SYNC3, który zasila wejście anteny AM/FM (czarne złącze Fakra), wejście anteny SiriusXM (złącze Fakra w kolorze musztardy) ORAZ wejście anteny GPS do APIM (niebieskie złącze Fakra).

383150

Patrząc na ten kabel, widać wyraźnie, że sygnał SiriusXM przechodzi przez skrzynkę rozdzielacza (mały czarny plastikowy element). Spodziewam się, że ta skrzynka rozdzielacza zawiera sieć rezystorów, która prezentuje określoną impedancję wejściu GPS APIM. Spodziewam się również, że jest to inna impedancja niż w przypadku nieoryginalnych anten GPS naklejanych, co powoduje sporadyczne wyświetlanie komunikatu o błędzie na ekranie. Więcej informacji wkrótce, gdy zainstaluję ten kabel.
FWIW Numer części tego kabla uzyskałem z informacji o częściach Focus RS, a nie ST.

#29 ·
Zasubskrybowano. Powinienem był wcześniej zawołać @brianlovelace. On może (chcieć) o tym wiedzieć.

• Like
#31 · (Edited)
OK chłopaki i dziewczyny - mogę teraz potwierdzić, że te kable są rzeczywiście WŁAŚCIWĄ odpowiedzią na ten irytujący mały problem (patrz wcześniejsze posty powyżej, aby uzyskać tło). Numery części do zamówienia to G1FZ-10E928-B (sekcja przednia @ 19,04 $ z Tasca) i G1EZ-18812-A (sekcja tylna @ 11,24 $ z Tasca). Ponownie, schematy części NIE pokazują tych numerów części dla żadnego ST, niezależnie od roku - można je znaleźć tylko podczas wyszukiwania Focus RS.
Podsumowując, zainstalowanie tych dwóch kabli z lokalizacji anteny OEM do tyłu ACM i APIM umożliwi prawidłowe działanie AM/FM/HD Radio, radia satelitarnego SiriusXM ORAZ danych nawigacyjnych GPS do SYNC3 APIM, BEZ używania naklejanej anteny GPS z rynku wtórnego i BEZ irytujących komunikatów o błędzie "Błąd nawigacji" pojawiających się podczas uruchamiania systemu.
Ci, którzy modernizują ST1 i chcą również SiriusXM, oczywiście potrzebują również odpowiedniego ACM I będą musieli zmodernizować antenę OEM do takiej, która pochodzi z Focusa lub innego Forda, który miał fabryczną możliwość OEM SiriusXM (np. Fusion, jeśli chcesz płetwę rekina OEM).
Skontaktuj się ze mną, jeśli potrzebujesz więcej informacji.

#32 ·
OK chłopaki i dziewczyny - mogę teraz potwierdzić, że te kable są rzeczywiście WŁAŚCIWĄ odpowiedzią na ten irytujący mały problem (patrz wcześniejsze posty powyżej, aby uzyskać informacje). Numery części do zamówienia to G1FZ-10E928-B (sekcja przednia @ 19,04 $ z Tasca) i G1EZ-18812-A (sekcja tylna @ 11,24 $ z Tasca). Ponownie, schematy części NIE pokazują tych numerów części dla żadnego ST, niezależnie od roku - można je znaleźć tylko podczas wyszukiwania Focus RS.
Podsumowując, zainstalowanie tych dwóch kabli z lokalizacji anteny OEM do tyłu ACM i APIM umożliwi prawidłowe działanie AM/FM/HD Radio, radia satelitarnego SiriusXM ORAZ danych nawigacyjnych GPS do SYNC3 APIM, BEZ używania przyklejanej anteny GPS z rynku wtórnego i BEZ irytujących komunikatów o błędzie "Błąd nawigacji", które kiedykolwiek pojawiają się przy uruchamianiu systemu.
Dla tych, którzy ulepszają ST1 i chcą również SiriusXM, oczywiście potrzebujesz również odpowiedniego ACM I musisz również ulepszyć swoją antenę OEM do takiej, która pochodzi z Focusa lub innego Forda, który miał fabryczną funkcję OEM SiriusXM (np. Fusion, jeśli chcesz płetwę rekina OEM).
Skontaktuj się ze mną, jeśli potrzebujesz więcej informacji.
Jesteś gość. Zapytam Cię o szczegóły przez PW. Wielkie dzięki!

• Like
#34 ·
Pytanie: czy rzeczywiście umieściłeś to przy antenie? Jak wyglądał ten proces? Czy musiałeś usunąć podsufitkę?
Kluczowym elementem jest przednia połowa zespołu kabla koncentrycznego siamese, który biegnie od fabrycznej lokalizacji anteny do lokalizacji ACM/APIM. Kiedy Ford przeszedł na SYNC3, zmodyfikowali ten kabel, aby dodać do niego rozdzielacz, aby mogli zasilać ACM (Sirius XM) i APIM (GPS) z tej samej anteny. Żaden ze schematów części nie pokazuje prawidłowego numeru części dla tego kabla w żadnym Focusie 2017/18 (ST lub innym). W końcu znalazłem właściwy numer części, patrząc na schematy Focus RS!
Poprowadziłem moje nowe przewody od fabrycznej lokalizacji anteny wzdłuż prawej krawędzi podsufitki i w dół słupka B do schowka. Połączyłem tylną i przednią część przewodów nad schowkiem i stamtąd do konsoli środkowej - w sumie dość łatwo. Tylna krawędź podsufitki musi opuścić się na tyle, aby uzyskać dostęp do złącza koncentrycznego - można to zrobić dość łatwo, usuwając uszczelkę klapy bagażnika, plastikową osłonę wokół małych okien, kilka kołków mocujących i dwa wieszaki na ubrania nad tylnymi drzwiami. HMU, jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji i/lub numerów części.
Uwaga: Jeśli masz ST1, standardowo będziesz mieć tylko jeden kabel koncentryczny wychodzący z fabrycznej anteny. Mam TYLNY kabel siamese, który musisz dodać za darmo, pomijając koszt przesyłki, jeśli chcesz go mieć - zobacz wpis FS

#37 ·
@StanE
Forum z jakiegoś powodu nie pozwala mi odpowiadać na prywatne rozmowy, ale mogłem wysłać Ci oryginalną wiadomość. Odpowiem tutaj. Kupiłem Focusa z 2014 roku z zapasem Sync 1 i uaktualniłem go do Sync 3 za pomocą chińskiego adaptera wiązki i nie musiałem przecinać żadnych przewodów.

Oto rzeczy, nad którymi wciąż pracuję:
-Dodawanie kamery cofania (zamierzam pójść drogą aftermarketową zamiast kupować do tego standardową wiązkę)
-Brak nawigacji / dźwięku Bluetooth (myślę, że to z powodu braku DSP w tym samochodzie), muszę zrobić więcej edycji forscan, aby odpowiednio poprowadzić dźwięk
-GPS działa, ale podczas uruchamiania sporadycznie wyświetla błąd nawigacji
-ACM nie obsługuje radia Sirius ani HD, więc znalazłem jeden na eBayu za 50 $ z nowszego modelu, który ma oba

Aby zadbać o sirius + hd fm + gps, pomyślałem, że najlepiej będzie wybrać trasę fabryczną, ponieważ patyk GPS na antenie nie działa tak dobrze. Zakładam więc, że potrzebuję kabli i pudełka w twoim wątku....
G1FZ-10E928-B
G1EZ-18812-A
CM5Z-10E893-A
Zakładam, że potrzebuję też samej anteny? coś w rodzaju: przedmiot ebay # 193633592071