Ford Focus ST Forum banner

1 - 19 of 19 Posts

·
Registered
Joined
·
94 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Is it possible to update a 2014 ST3 Sync 2 system to the Sync 3 system?
I saw online that one can purchase the OEM system for $2k.
I really want android auto and don't care about spending $2k to upgrade, nor do I mind spending the time to swap everything out.
What is involved in the update, what do I need to consider?
Also where can I find more information on the system?
 

·
Registered
Joined
·
52 Posts
If you mean reprogramming it then no. The two systems use different hardware, specifically the APIM and the FDIM. Maybe some other modules too but I know for sure the two I listed are different.
 

·
Registered
Joined
·
52 Posts
Then why can I buy a Sync 2 to Sync 3 upgrade online for $2K?

See below link...
MyFord Touch Sync 2 to Sync 3 Upgrade ? Infotainment.com
Reread my post. I said you cant reprogram your My Ford Touch (SYNC 2) to make it a SYNC 3 because, again, they use different hardware. The link you provided is $2000 because they are providing you with new hardware. Specifically a new SYNC 3 APIM and a compatible FDIM (touchsceen).
 

·
Registered
Joined
·
94 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Reread my post. I said you cant reprogram your My Ford Touch (SYNC 2) to make it a SYNC 3 because, again, they use different hardware. The link you provided is $2000 because they are providing you with new hardware. Specifically a new SYNC 3 APIM and a compatible FDIM (touchsceen).
Ok, I misunderstood. Yeah so then it is possible to swap it out. Thanks
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
You could save yourself around $1500 with a quick eBay search. I found compatible units ranging from $350 to $800 shipped. Now you've got me thinking about doing the upgrade...
 

·
Registered
Joined
·
1,599 Posts
Even if you source all the parts, you still need some coding done, which only a couple of folks seem to be able to do (for a price of course) Which I think even involves you shipping that new equipment you bought to them to have performed.

That said, I would do it for myself, if the money were just laying around.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Sync 3 is leaps and bounds over Sync 2, I'd love to get it in my 2015. The thing I would be worried about is all the stuff that's tied into the system (sterling wheel buttons, voice commands, USB ports) would work with the newer one or not. I'll be following this thread to see what comes of it because it's definitely an upgrade I would do. Just not at that high price point.
 

·
Registered
Joined
·
1,284 Posts
Sync 3 is leaps and bounds over Sync 2, I'd love to get it in my 2015. The thing I would be worried about is all the stuff that's tied into the system (sterling wheel buttons, voice commands, USB ports) would work with the newer one or not. I'll be following this thread to see what comes of it because it's definitely an upgrade I would do. Just not at that high price point.
 

·
Registered
Joined
·
20 Posts
I would also love to upgrade from the 2015's sync 2 to sync 3. Just would need more info on the whole process before changing everything around
 

·
Registered
Joined
·
87 Posts
If it's just android auto you want you can upgrade yourself to sync version 2.2 and get android auto.

Sent from my SM-N910T using Tapatalk
 

·
Registered
Joined
·
87 Posts
My bad. I double checked and I have sync 3 already. Just upgraded to a version where android auto and apple play work. I don't see a way for it to work on sync2.

Sent from my SM-N910T using Tapatalk
 
1 - 19 of 19 Posts
Top